Zaorálek zvažuje cestu do Libanonu kvůli pohřešovaným Čechům

Ministerstvo zahraničí pracuje s novými informacemi v případu pětice pohřešovaných Čechů v Libanonu. Bude prověřovat jejich věrohodnost. Sám ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) zároveň zvažuje, jestli by nebylo účelné do Libanonu odcestovat a osobně jednat s tamním ministrem zahraničí.

„Je určitý problém v telefonní komunikaci, proto uvažuji, že bych Bejrút navštívil. Spojím se s ministrem a zvážíme, jestli by nebylo vhodné a účelné, že bych do Libanonu odcestoval, abychom místo telefonického rozhovoru mohli mluvit přímo,“ prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) po zasedání krizového štábu. Pětice Čechů, která před několika dny zmizela v Libanonu, zůstává stále nezvěstná. Ministerstvo dál pracuje s různými variantami toho, co se stalo.

„Máme některé nové informace a budeme prověřovat jejich věrohodnost, je jich víc a čeká nás zkoumání, jak jsou přesné a jak se s nimi dá dále pracovat,“ přiblížil obsah jednání. Konkrétní detaily ale nechce sdělovat. „V sázce jsou životy lidí, proto to starostlivé zacházení s informacemi,“ zdůvodnil Zaorálek.

Po vyhlášení pátrání odhalí policie identity pohřešovaných

Ministr uvedl, že policie nicméně v nejbližších dnech vyhlásí pátrání po pohřešovaných osobách, takže budou zveřejněna jejich jména a fotografie. Do blízkovýchodní země už odjeli dva čeští experti, kteří mají s tamními úřady spolupracovat při vyšetřování. „Komunikují s představiteli služeb Libanonu a je to také jeden z kanálů, kterým se snažíme získat informace a sladit postup s libanonskými zpravodajskými službami,“ řekl Zaorálek. Jedná se podle něj o činitele tajných služeb.

Skupina je pohřešovaná od minulé soboty. Libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v nebezpečném údolí Bikáa nedaleko syrských hranic. Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je bratrem muže zmizelého spolu s Čechy. Jeho rodina to ale popírá. Podle libanonského ministra vnitra má nicméně zmizení kriminální pozadí.