Rektor Bek převzal jmenovací dekret na ministerstvu

Praha - Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek převzal dnes na ministerstvu školství z rukou ministryně Kateřiny Valachové jmenovací dekret. Prezident Miloš Zeman ho před týdnem jmenoval rektorem pro další období, proti zvyklostem se s ním ale nesetkal na Pražském hradě a dekret s dopisem poslal ministryni školství. „Masarykova univerzita je jedním z lídrů vysokých škol, dlouhodobě dosahuje vysokých výsledků, v českém i mezinárodním srovnání unikátních,“ ocenila ministryně dosavadní práci rektora, který od 1. září nastoupí své druhé čtyřleté funkční období.

Ministryně, absolventka Masarykovy univerzity, od Beka očekává, že se ve svém druhém funkčním období zaměří na posilování vědy a výzkumu. Cení si toho, že na Masarykově univerzitě má možnost studovat nejvíc studentů se zdravotním postižením ze všech vysokých škol v Česku. „Těším se na další spolupráci i jako místopředseda České konference rektorů,“ řekl Bek a dodal, že se chce zaměřit i na to, aby se podařilo schválit novelu vysokoškolského zákona.

Prezident obvykle zve rektory při jmenování na Pražský hrad, kde jim dekret předá při slavnostním ceremoniálu. Bek Zemanovi neumožnil v době kandidatury na prezidenta vystoupit před studenty univerzity. Jako důvod uvedl blížící se volby. Prezident Beka následně nepozval na oslavy 28. října.

Bek už dříve na svém profilu v sociální síti Faceboook napsal, že k formě předání dekretu se nebude vyjadřovat. „De gustibus non est disputandum. Tedy o vkusu se sice dá vést spor, nedá se ale rozhodnout rozumnou diskusí. A vkus máme odlišný,“ uvedl.

Nové funkční období Bekovi začne 1. září, potrvá čtyři roky. S jeho jmenováním na začátku července vyslovila souhlas vláda. Padesátiletý muzikolog řídí druhou největší univerzitu v Česku od roku 2011.

Vydáno pod