Policie má další podezřelé kvůli útoku na Stropnického dům

Dva muži, kteří už dříve posílali politikům a armádním představitelům výhrůžné dopisy, se stali dalšími podezřelými ze žhářského útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického. Píší o tom Lidové noviny.

Policie už na konci června zadržela prvního muže podezřelého z útoku zápalnými lahvemi na dům Martina Stropnického (ANO). Nejprve se podezřelého snažili zastihnout v místě bydliště, posléze po něm vyhlásili celostátní pátrání. Dvacetiletého studenta ruské národnosti, který v Česku žije přechodně, nakonec našli na brněnské demonstraci proti imigrantům.

Případnou spojitost dalších dvou lidí s hlavním podezřelým, a tedy jediným obviněným vyšetřovatelé zatím nevidí.

V nerozbité lahvi potvrdili hořlavou látku

Na rodinný dům Stropnických v pražské čtvrti Suchdol někdo zaútočil 7. června v noci ze soboty na neděli celkem čtyřmi zápalnými lahvemi. Obsahovaly podle analýzy hořlavou směs. Stropnický byl s manželkou a dětmi na chatě, v domě v té době spal jeden z jejich synů, jeho bratranec a matka ministrovy manželky Veroniky.

Tři lahve se rozbily a začaly hořet, nezpůsobily však vážnější škody. Díky čtvrté, neporušené, mohla policie následně potvrdit, že skutečně obsahovala hořlavou látku. Jakou přesně, už ale policisté nesdělili. V reakci na incident pak byla posílena ochrana ministra a jeho blízkých. Policisté vzhledem k použití zápalných lahví vyšetřují útok jako trestný čin obecného ohrožení ve stadiu pokusu. Za to mu hrozí trest až osmi let vězení.

Vydáno pod