Zdrogovaní neřídili, přesto přišli o řidičák. Testy zpochybňuje i ministerstvo

Praha - České televizi se na základě odvysílané reportáže přihlásili další řidiči, kteří kvůli neprůkazným testům na drogy přišli o řidičské průkazy. Policie a následně i obecní úřady totiž odebírají řidičská oprávnění pouze na základě orientačních testů, které jsou v řadě případů nespolehlivé. Ministerstvo zdravotnictví přemýšlí o řešení: nařizovat dražší, zato však spolehlivější testy.

Například pan Neuman byl ještě před měsícem řidič z povolání. Při policejní kontrole mu ale test na drogy ukázal pozitivní výsledek, v důsledku čehož přišel o řidičský průkaz. Omamných látek podle orientačního testu požil hned několik druhů. "Na tom stěru se ukázal amfetamin, metamfetamin, kokain, LSD, heroin. Já jsem na ně koukal a myslel jsem, že si dělají srandu, ale oni to mysleli vážně," vzpomíná Karel Neuman.

Pervitin následně potvrdil i další test, tentokrát z moči. Nemocnice ve Vrchlabí ho provedla jednoduchou screeningovou metodou. I ministerstvo zdravotnictví ji však považuje jen za orientační. "Pokud by se měl hledat skutečný stav věci, tak toto orientační vyšetření nestačí. Je třeba provést další následující vyšetření," říká náměstkyně ministra zdravotnictví pro legislativu a právo Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

Testy krve ale nakonec ukázaly, že drogy pan Neuman nepožil a po sedmi týdnech dostal řidičský průkaz zpět. Od státu bude u soudu uplatňovat náhradu škody. Podle oslovených advokátů má šanci vyhrát. "Ono ani tak nejde o peníze, protože policie ze mě udělala narkomana a já jsem závislý na zákaznících," říká pan Neuman.

  • Hana Fidesová, ředitelka bezplatné právní poradny: "Pokud je test pozitivní, tak by mělo probíhat jaksi následné zkoumání a stanovení hodnot aktivních látek té které návykové látky z krve a teprve na základě těch hodnot by měl být řidič potrestaný buď za přestupek, nebo za trestný čin."

Ministerstvo možná nařídí dražší, ale spolehlivější testy

Podobný postup popisuje i další řidič, který přišel o doklady za stejných okolností. Tvrdí, že drogy nikdy nebral, přesto i jeho vzorek vyšel v testu jako pozitivní. "Udělali stěr, odešli a asi po pěti minutách přišli s tím, že to je pozitivní. Udělali mi osobní prohlídku, dostal jsem pouta, naložili mě a odvezli pryč," potvrzuje.

Problém je v předpisech. Policie může vzít řidičský průkaz, samotné odebrání oprávnění pak ale provádějí úředníci na radnicích právě na základě orientačních testů. "Samotná skutečnost, že test na drogy je pozitivní, není jediným faktorem k rozhodnutí policisty, zda využije toto oprávnění," říká ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Následně se čeká na výsledky kvalitnějšího, ale také dražšího a pomalejšího vyšetření.

  • Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), náměstkyně ministra zdravotnictví pro legislativu a právo: "Do budoucna se zvažuje povinnost, aby tato vyšetření byla neodkladnou povinností stavu těchto řízení."