Po Rusku oslaví Zeman konec 2. sv. války také v Číně

Praha – Prezident Miloš Zeman přijal pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na oslavy výročí konce druhé světové války v Číně. Pozvání dnes Zemanovi tlumočila místopředsedkyně čínské Státní rady Liou Jen-tung, která je teď v Česku na státní návštěvě. Na sociální síti Twitter to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman byl na návštěvě nejlidnatější země světa i v loňském roce.

Podle dřívějších informací by měl Zeman navštívit Čínu na začátku září a právě v té době se mají čínské oslavy konat. Slavnostních akcí v Číně se mimo jiné zúčastní také ruský prezident Vladimir Putin. Kancelář ruského prezidenta to potvrdila již v březnu.

V Číně byl Zeman loni na podzim a jeho cesta tehdy vyvolala rozporné reakce. Prezident byl kritizován za prosazování ekonomických zájmů na úkor lidských práv, za jejichž porušování bývá Čína kárána. Ostrou reakci také vyvolal Zemanův návrat do Česka soukromým letadlem PPF. Zemanovi příznivci naopak vyzdvihovali ekonomické přínosy cesty.  

Podobně rozporuplné reakce vyvolala Zemanova cesta na letošní květnové oslavy konce druhé světové války v Moskvě, kde se český prezident setkal s Putinem.

Na Hradě se poprvé promítal nový seriál o Krtkovi a Pandě 

Desítky českých a čínských dětí společně s prezidentem Milošem Zemanem a místopředsedkyní čínské Státní rady Liou Jen-tung zhlédly na Pražském Hradě pilotní díl nové série o Krtkovi a Pandě. Seriál vzniká pro čínskou státní televizi CCTV. Zeman Krtka propagoval i při své loňské návštěvě Číny, kdy byl se svým protějškem přítomen podpisu smlouvy o filmové koprodukci.  

Nový seriál o Krtkovi a Pandě
Zdroj: ČT24

Premiéry pilotního dílu se na Hradě zúčastnila Milerova vnučka Karolína, která koprodukční smlouvu na projekt 52 nových dílů loni koncem října podepsala. „Pro mě osobně je tohle jeden z nejkrásnějších okamžiků mého života. Myslím si, že můj dědeček by byl na naši práci hrdý,“ řekla před promítáním. Jenže vznik seriálu naopak už dříve kritizovali někteří čeští filmaři a spolupracovníci Krtečkova autora Zdeňka Milera, který zemřel v listopadu 2011.