Česko má podezření na onemocnění virem MERS

Pražská nemocnice Na Bulovce přijala pacienta, u kterého je podezření na nákazu virem MERS. Podle mluvčí pražských záchranářů Jiřiny Ernestové už lékaři udělali předběžné testy. Výsledky budou nejpozději ve středu dopoledne. Pětadvacetiletý muž strávil nějaký čas v Jižní Koreji. Ladislav Machala z Nemocnice Na Bulovce však v Událostech, komentářích upozornil, že toto není první podezření na MERS v České republice: „Už před rokem jsme u nás měli dva pacienty, ale tehdy se tomu nedostalo takové mediální pozornosti.“

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) se hospitalizovaný muž vrátil 30. května z turistického pobytu v Jižní Koreji. „14. června dostal rýmu a o dva dny později teploty, které byly pod 38 stupňů Celsia. Zavolal proto záchrannou službu a s ohledem na anamnézu pobytu v Koreji byl převezen na infekční kliniku nemocnice Na Bulovce a umístěn do bioboxu,“ uvedl ministr na tiskové konferenci. Výsledky vyšetření odebraných vzorků by měly být nejpozději ve středu dopoledne.  

Česko zatím zavedlo přísnější hygienická opatření na letišti. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je po příletu letadel z Koreje proveden úklid a dezinfekce prostor, kudy procházejí cestující včetně přilehlých toalet. „Další opatření na letištích v tento moment nechystáme, ale nejsou vyloučena,“ dodal Valenta.

Lékař Ladislav Machala: Už loni se v Česku objevila dvě podezření na MERS (zdroj: ČT24)

Zdravotníci zatím nevědí, jak MERS účinně léčit

MERS se objevil poprvé v roce 2012 na Blízkém východě a nejvíce obětí zatím hlásí Saúdská Arábie. Celosvětově se virem infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich přes 450. Druhou nejvíce zasaženou zemí je Jižní Korea, kde propukla nákaza teprve minulý měsíc a dosud na ni zemřelo 19 lidí a 154 se jich nakazilo.

Proti MERS zatím není vakcína, zdravotníci nevědí, jak respirační chorobu účinně léčit. Dvě korejské nemocnice proto zahájily experimentální léčbu pacientů trpících MERS. Spočívá v injekčním podávání krevní plazmy odebrané uzdravujícím se pacientům. V minulosti tento postup částečně fungoval, když propukla nemoc SARS.

Infekce MERS je zapříčiněna koronavirem ze stejného kmene, jako je virus, který způsobuje onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), na které v roce 2003 zemřelo na 800 lidí. MERS má podle WHO podstatně větší úmrtnost, naopak se ale podstatně pomaleji šíří. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin.

Infekcionista Ladislav Machala

"Přirovnal bych to k situaci před 12 lety, kdy se objevilo onemocnění SARS. To je způsobeno podobných koronavirem a tehdy šlo o první vážné onemocnění koronavirem vůbec. SARS se šířil asi půl roku – onemocnělo kolem osmi tisíc lidí a ztráty v cestovním ruchu nebo obchodu se počítaly na desítky miliard dolarů. Čili z tohoto pohledu je to určitě věc, která si pozornost zaslouží.

Němeček: Je lépe být opatrný a situaci nepodcenit (zdroj: ČT24)