Česko má o 500 obyvatel méně, nepomohli ani přistěhovalci

V Česku žije o pět set obyvatel méně než na konci minulého roku. Důvodem je přirozený úbytek - víc lidí zemřelo, než se narodilo. Úbytek obyvatel nezastavila ani migrace, i když se do země přistěhovalo více lidí, než se odstěhovalo. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ke konci března žilo v Česku 10 537 800 lidí.

Počet zemřelých se meziročně zvýšil o 4 500 na 31 200. Statistici ale v této souvislosti upozornili, že loni byl počet zemřelých výjimečně nízký. V prvních třech měsících roku přišlo v Česku na svět 26 300 dětí, což je stejně jako před rokem. Podle statistiků meziročně mírně přibylo dětí narozených mimo manželství. Naopak vdané matky přivedly na svět o něco méně dětí. Z hlediska věku rodiček se nejvíce dětí narodilo třicetiletým ženám.

Podle Tomáše Fialy z katedry demografie VŠE v Praze předpokládají trvalý úbytek obyvatelstva všechny prognózy. „Klesá počet dětí. Ženy narozené před rokem 1960 měly v průměru více než dvě děti. Ženy narozené v roce 1975 už budou mít zřejmě v průměru jen 1,8 dítěte a má se to dále snižovat,“ řekl České televizi. Za snižováním porodnosti je podle něj celá řada důvodů: „Je to celoevropský trend. Svoji roli hraje i sobectví, důraz na materiální hodnoty a neochota k obětem. Často i špatná ekonomická situace rodičů a obavy z budoucnosti.“

Vláda se snaží trend změnit svou sociální politikou. Zavedla například porodné ve výši 10 tisíc korun na druhé dítě a zmírnila podmínky pro jeho získání. Snížilo se i DPH u kojenecké výživy a rodinám se přilepšilo vyšší daňovou slevou na děti. Podle Fialy už se to začíná projevovat. „Úhrnná plodnost žen byla v roce 2014 nejvyšší za posledních dvacet let. Kdyby to takto pokračovalo, vývoj by nemusel být tak nepříznivý,“ dodal.

Počet dětí narozených mimo manželství mezi lety 1989 a 2014
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Do Česka se přistěhovalo ze zahraničí od ledna do konce března 10 800 lidí. Převažují Slováci, Ukrajinci a Rusové. Naopak 6 300 lidí ze země odešlo, nejčastěji to byli Češi, Ukrajinci, Rusové a Vietnamci. Stěhováním ze zahraničí se tak počet obyvatel Česka zvýšil o 4 500, proti loňskému prvnímu čtvrtletí je to ale o 2 900 méně.

Nejčastěji se rozpadala manželství po pěti až devíti letech

Ve srovnání s loňským rokem se snížil i počet uzavřených a rozpadlých manželství, ubylo i potratů. Do manželství v prvních třech měsících roku vstoupilo 3300 párů, o 600 méně než ve stejném loňském období. Nejvíce ženichů mělo v době sňatku 30 let a nevěsty 27 let. Soudy současně ale 6000 manželství rozvedly, před rokem se oficiálně rozpadlo o 700 manželství více. Nejčastěji se rozpadala po pěti až devíti letech trvání. Podle Fialy může stát za klesající rozvodovostí i to, že sňatky začínají uzavírat lidé, kteří usilují opravdu o trvalý vztah a v manželství vidí určitou svátost. „Eventuální krizi pak asi snáze překonají, budou hledat řešení a nebudou se hned rozvádět,“ domnívá se demograf.

Počet rozvodů v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ
Fiala: Za nižší porodností je i sobectví a strach z budoucnosti (zdroj: ČT24)