Senioři špatně jedí, na lepší stravu jim chybí peníze

Praha - Pětina seniorů v Česku žije na hranici chudoby. Těch, kterým nezbývá dost peněz na jídlo, přibývá. Právě špatná výživa se přitom často podepisuje na jejich zdraví. Seniorům se snaží pomáhat Brněnská nezisková organizace Světýlko, která penzistům napříč republikou na teplou stravu přispívá. Podobně se snaží přístup ke zdravějšímu jídlu seniorům zajistit třeba Praha 6.

„Když zaplatím podnájem a elektřinu, tak mi zbyde 300 korun z důchodu,“ popisuje tíživou situaci Alois Kříž z Krnova. Podobně jsou na tom i další senioři, často jsou navíc nemocní, stejně jako pan Kříž, který trpí cukrovkou. S pomocí přišla organizace Světýlko. Seniorům začala platit jedno teplé jídlo denně. Oběd hradí konkrétnímu člověku půl roku. Dvanáct tisíc na každého získává z veřejné sbírky nebo od dárců.

Pro získání příspěvku musí senioři splnit daná kritéria:

  • věk nad 65 let
  • špatná životní situace
  • zdravotní stav
  • bez podpory rodiny
Teplé jídlo jen výjimečně - seniorům na lepší stravu chybí peníze (zdroj: ČT24)

Většinou konkrétní lidi doporučí sociální pracovníci nebo lékaři. „Z obce nám byl doporučen senior, který během půl roku zhubl 40 kilogramů, protože mu nezbývá na jídlo,“ říká ředitelka organizace Světýlko Alena Uhde. Peníze organizace posílá stravovacímu zařízení.

Podobně postupuje i Praha 6. Tam senior zaplatí za stravenku 50 korun a městská část doplatí 30. Najíst se pak mohou v sedmi školních jídelnách. Na obědy chodí o půl hodiny dřív než školáci. Vybrat si mohou ze tří jídel. „Je to úleva, je to pravidelné a výhodné,“ pochvaluje si možnost stravování v jídelně senior Vladimír Ječný. Stejně jako on využívají službu další tři stovky seniorů. Loni za ně radnice zaplatila přes 660 tisíc korun.

Vydáno pod