Plané gesto nebo zdržování, opozice chce hlasovat o nedůvěře vládě

Sněmovnu čeká v aktuálním volebním období první hlasování o nedůvěře vládě. Plánují ho vyvolat opoziční TOP 09, ODS a Úsvit. Trojici stran vadí, že hnutí ANO ve sněmovně navzdory původním deklaracím neodmítlo další daňové zvýhodnění biopaliv; podle opozice jde přitom o byznys ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše. Premiér považuje hlasování vzhledem k opoziční menšině za plané gesto, podle šéfa státní kasy to jen zdrží vládu od práce.

Návrh na svolání schůze o vyslovení nedůvěry vládě musí podle jednacího řádu podat nejméně padesát poslanců. Předseda sněmovny ji musí svolat „neprodleně“. TOP 09, ODS a Úsvit ve sněmovně zastupuje 52 poslanců; podle šéfa ODS Petra Fialy opoziční strany mají už prakticky všechny podpisy svých poslanců a šéfovi sněmovny Janu Hamáčkovi je předají pravděpodobně v pátek. Hlasování zřejmě proběhne v úterý 26. května.

Důvodem pro opoziční snahu o vyslovení nedůvěry je včerejší jednání dolní komory, na kterém poslanci koalice odmítli ukončit daňovou podporu biopaliv. ANO přitom původně slíbilo, že pro konec zvýhodnění hlasovat bude, ale jeho poslanci nakonec obrátili; šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek to vysvětluje tím, že musí podporu zachovat kvůli požadavkům Bruselu a že musí dodržovat koaliční smlouvu včetně společného programu. 

Své včerejší vyjádření, že na ANO koaliční strany „tlačily“, dnes ovšem stáhl – poté, co se vůči těmto slovům ohradili křesťanští demokraté a Faltýnka zažádali, aby jmenoval lidovecké politiky, kteří na ANO vyvíjeli jakýkoliv tlak. „Domluvili jsme se, že komunikace bude ještě hlubší a častější, aby k těmto omylům nedocházelo,“ dodal Faltýnek.

Kalousek: Koalice se usvědčila z korupce

Podle opozice obrat u hnutí ANO měl ale především zajistit byznys stranického šéfa Babiše. Jeho Agrofert je totiž významným zpracovatelem řepky olejky, tedy základní suroviny pro výrobu biopaliv. Ačkoliv návrh o ukončení daňové podpory k letošnímu 30. červnu předložil poslanec Karel Rais (ANO), pro hlasovalo jen šest koaličních poslanců.

  • Petr Fiala (ODS): „Pohár přetekl, střet zájmů, který se zde odehrává, je kolosální a bezostyšný. Proto jsme se rozhodli vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.“
  • Marek Černoch (Úsvit): „Vláda porušila svůj slib občanům a místo slouží zájmu jedné firmy a jednoho oligarchy. Včerejším hlasováním přihráli poslanci ANO svému věřiteli pět miliard korun.“
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09): „Je to stav nedůvěry mezi koalicí, nedůvěry českého obyvatelstva vůči jeho představitelům. Rozhodli jsme se v tomto stavu klást otázku, kdo má ještě důvěru v tuto vládu.“

Podle Fialy je sněmovna svědkem tiché dohody mezi Lidovým domem a ANO, kdy ČSSD realizuje svůj socialistický program, a za to umožňuje Babišovi realizovat jeho ekonomické zájmy. „Jsou jen tři možnosti: Buď pan ministr financí zase jenom plácal, nebo nemá pod kontrolou vlastní poslanecký klub, nebo prostě jenom realizoval své ekonomické zájmy na úkor občanů této země,“ vyjmenoval Fiala.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek potom obvinil vládu z korupce. „Na vlastní oči a uši jste se mohli přesvědčit, jak se koalice, zejména hnutí ANO, sama usvědčila ze lži, podvodu a korupce. Několik týdnů diskutujeme otázku biopaliv, kde hnutí ANO ústy svých nejvyšších představitelů říká, že chce ukončit daňovou podporu čistých biopaliv,“ uvedl. „V okamžiku, kdy má hnutí ANO a jeho koaliční partneři volit mezi slibem, který před veřejností přednesli, a mezi pěti miliardami z veřejných prostředků pro prvního místopředsedu vlády a ministra financí, tak se rozhodli pro těch pět miliard pro prvního místopředsedu vlády a ministra financí.“

image_653805
Zdroj: ČT24

Není ovšem pravděpodobné, že by se opozici podařilo vládu sesadit. TOP 09 s ODS a Úsvitem drží jen dvaapadesát poslanců a ani s případnou podporou opozičních komunistů nedosáhne na potřebnou většinu 101 hlasů. KSČM se navíc proti vládě nejspíš vůbec nepostaví. „Podle mého soudu pro nás není moc přijatelné spojovat se s pravicí a současně pro nás není moc přijatelné tuhle vládu podporovat, když jsme jí důvěru nedali,“ řekl šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik s tím, že strana své stanovisko sdělí v pátek.

Sobotka: Nepochybuji, že opozice umí počítat

Převahy si je vědomá i koalice. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je hlasování jen planým gestem, opozice na vyjádření nedůvěry podle něj nemá v žádném případě hlasy. „Nepochybuji o tom, že pan Kalousek i pan Fiala umí počítat do 101 a vědí, že na vyjádření nedůvěry vládě v žádném případě hlasy nemají,“ reagoval; je přesvědčen, že jeho vláda přinesla zemi stabilitu a za výsledky své práce se nemusí stydět. „Pokud jde o biopaliva, opozice pokrytecky kritizuje pravidla, která sama zaváděla a podporovala. Naopak, naše návrhy omezují i v této oblasti prostor pro podvody a daňové úniky,“ podotkl také.

O osud koalice kvůli hlasování o nedůvěře vládě se neobávají ani lidovci. Ministr zemědělství Marian Jurečka je spíše překvapen, že krok opozice přichází až po roce a půl vlády. Také podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je vyvolání hlasování o nedůvěře vládě právem opozice vyzkoušet jednotu vládní koalice. „Nemyslím, že tohle by bylo to, co by vládní koalici štěpilo,“ řekl. „Je to pokrytectví opozice, když sama to samé prosadila za Nečasovy vlády. Babišův byznys by i bez podpory byl stejný. Jen by biopaliva zdražila, tedy by se přestala používat,“ je přesvědčen také předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

„Výrobce nedostává žádnou dotaci, dostávají to přepravci, dostávají to občané, kteří tankují na čerpacích stanicích. Je to absurdní debata a znovu opakuji, že jako výrobce biopaliv nemám žádnou dotaci – ani korunu. Nula,“ tvrdí sám Babiš. Úsilí opozice má jen za snahu zdržovat vládu od práce.

Kauza biopaliv vedle toho i dnes připravila půdu pro další slovní přestřelku mezi Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem, mimo jiné kvůli alkoholu. „Já si myslím, že by bylo dobré, abychom ve sněmovně zavedli způsob, kdy předtím, než bude poslanec Kalousek mluvit, bude muset fouknout do alkohol-testeru,“ prohlásil Babiš. „Tam kde dochází argumenty, nastupují sprosté pomluvy,“ reagoval Kalousek. Podrobnosti o přestřelce bývalého a současného ministra financí naleznete zde.

Hlasování o vyjádření nedůvěry vládě vyvolaly opoziční strany v minulosti opakovaně. Nejčastěji - celkem pětkrát - jim musely čelit koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a zelených Mirka Topolánka a později i koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (nahrazeny později LIDEM) Petra Nečase. Naposledy sněmovna vyjádřila nedůvěru 24. března 2009 vládě Mirka Topolánka.

Vydáno pod