Pelikán: Advokátní komora selhává v boji proti nepoctivým členům

Praha – Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (nestr. za ANO) si advokátní komora nedokáže poradit se svými nepoctivými členy. Ministr v Otázkách Václava Moravce poukázal na to, že kárná řízení s nepoctivými advokáty často končí v jejich prospěch, popřípadě jsou potrestáni zanedbatelnými sankcemi. Předseda České advokátní komory Martin Vychopeň to odmítá. Podle něj nepadly tresty pouze v těch případech, kde nebyl dostatek důkazů.

„Komora si nedokáže poradit s úzkou menšinou nepoctivých členů. V těch nejzávažnějších případech absolutně selhává. Čekali bychom jasnou reakci a signál veřejnosti, ale nic takového nepřichází,“ prohlásil ministr Pelikán s poukazem na to, že média často informují o advokátech, kteří se podílejí na trestné činnosti, organizují ji, a přesto za to nejsou komorou potrestáni.

Česká advokátní komora sdružuje 12 000 advokátů, v uplynulých deseti letech bylo za závažná profesní pochybení vyškrtnuto zhruba 130 členů. „Přijde mi to jako adekvátní číslo. Pokud srovnám jiné profesní komory, jsme zhruba na stejné úrovni,“ přirovnal Vychopeň.

Výsledky kárných řízení s advokáty
Zdroj: ČT24

Vychopeň: Přišli jsme s návrhy, ministerstvo nám ani neodpovědělo

Obvinění z nedostatečné snahy komory Vychopeň odmítá. Komora prý už čtyři roky předkládá ministrům spravedlnosti návrh novely zákona o advokacii, která má zpřísnit právě kontrolní část. „Čtyři roky nám na to ani jeden ministr neodpověděl,“ hájí postup komory Vychopeň. Novela by komoře umožnila provádět kontroly konkrétních spisů přímo v sídlech advokátů a revizi dohodovacího řízení mezi advokátem a klientem, který si na něj stěžuje. „Těch novelizačních bodů je asi čtyřicet. A ministerstvo nám ani neodpovědělo,“ uvedl Vychopeň.

Ministr ovšem tvrdí, že komora má už dnes pravomoci, ale nedokáže je využít: „Nevím, jestli nám pomůže, když těch pravomocí bude mít více.“

Senátorka a někdejší soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová (nestr. za Zelené) připomněla případ advokáta Vladimíra Zavadila, který během prezidentské kampaně zadal inzerát proti kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Zavadil dostal v první instanci pokutu 850 000 korun, odvolací kárný senát ji následně snížil na 20 000. „Rozhodnutí odvolacího senátu jsem považovala za naprosto neetické a brala jsem to jako selhání celého systému,“ prohlásila Wagnerová. Podle Vychopeně vzbudilo toto rozhodnutí velké pobouření i mezi samotnými advokáty.