Komunisté zazpívali Internacionálu, ANO založilo frakci pro mladé

Komunisté po celé republice, hnutí ANO v Praze pod Trojským zámečkem, ODS na Petříně a sociální demokraté na Střeleckém ostrově. První máj už dávno není pouze dnem, kdy se zamilovaní políbí pod rozkvetlým stromem. Svátek práce totiž už tradičně patří i akcím politických stran, kde oslovují své voliče. Na jejich shromáždění ale nechybí ani odpůrci.

První máj slavily i politické strany (zdroj: ČT24)

Vedení KSČM se dnes sešlo na pražském Výstavišti u Křižíkovy fontány, kde varovalo před hrozbou války a veřejně vyzvalo vládu, ať dá lidem práci. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše se letošní Svátek práce výrazně liší od předchozích, neboť se koná v předvečer 70. výročí konce druhé světové války, nebezpečí ozbrojených konfliktů je ale stále akutní. „Válka není zažehnána,“ prohlásil Dolejš v narážce mimo jiné na konflikt na Ukrajině. „Militarizace společnosti je tu opět, nenávistné ideologie jsou opět ve všech azimutech. A my se jim musíme bránit,“ vyzval.

Ve svém proslovu připomněl, že Svátek práce se slaví už 125 let, problém nedostatku práce ale stále přetrvává, a to i v České republice. „Je třeba zdvihnout prst, jestli tato vláda, která má ve své sestavě sociální demokracii, která stála u zrodu tohoto svátku, jestli dělá všechno pro to, aby lidé, kteří chtějí pracovat a žít důstojně, jestli mají dostatek možností. Musím říct, že tomu zdaleka tak není,“ uvedl Dolejš. „Proto vzkazuji vládě, aby začala konečně něco dělat,“ prohlásil v projevu na úvod oficiální části shromáždění, kterou orámovaly česká a slovenská hymna, Píseň práce a Internacionála.

Na akci komunistů nepřišli pouze příznivci
Zdroj: ČT24

U Křižíkovy fontány se nicméně vedle několika stovek příznivců sešly i tři desítky odpůrců komunistů, kteří upozorňovali na zločiny minulého režimu. Přinesli si s sebou vlajky USA, NATO a Evropské unie, které doplňovaly transparenty s rovnítky mezi nacistickým hákovým křížem a rudou hvězdou nebo portréty obětí komunistického režimu Milady Horákové či generála Heliodora Píky. „Komunisté zavraždili více lidí než nacisté“ hlásal jeden z plakátů protikomunistických demonstrantů, s nimiž účastníci shromáždění vášnivě diskutovali. Na jejich výměnu názorů dohlíželi policisté a členové antikonfliktního týmu.

A reakce komunistické strany? „Americké vlajky a vlajky NATO jsme tu ještě neměli,“ řekl Dolejš. „Současná geopolitická situace je neutěšená. S tou neutěšeností a strachem z války souvisí i iracionalita lidí,“ dodal. Na Výstaviště si i letos našli cestu hlavně starší stoupenci KSČM, mezi nimiž nechyběl ani předlistopadový generální tajemník strany Miloš Jakeš. Dolejš připustil, že mladých sympatizantů komunisté příliš nemají a rádi by tento stav změnili. Zvažují proto přesunout tradiční prvomájová setkání z uzavřeného prostoru Křižíkovy fontány na nějaké otevřené prostranství, kde by mohli oslovit nejen své skalní příznivce.

ANO se sešlo Troji
Zdroj: ČT24

ANO založilo frakci pro mladé

Hnutí ANO se rozhodlo pro své mladé členy do 35 let založit frakci Mladé ANO. V současné chvíli by v ní mělo být 120 lidí. „U nás je plno mladých lidí, kteří se chtějí zapojit do veřejného života,“ zdůvodnil vznik frakce předseda hnutí Andrej Babiš. Mladé ANO bylo oficiálně založeno na lodi Šumava cestou z Podskalí do Troje, kde se konala prvomájová akce ANO.

Cestou na lodi s mladými členy prý Babiš diskutoval mimo jiné i o budoucnosti hnutí. „Chtějí nám pomoci v krajích, to znamená, že nám pomůžou připravit program do krajských voleb,“ řekl. Zároveň prý mladí vedení dávají zpětnou vazbu fungování celého hnutí. „My také potřebujeme mít informace od mladých, kteří říkají pravdu,“ řekl Babiš. O čem se s nimi konkrétně bavil, ale nechtěl prozradit. Stejně tak neřekl, co poradil on jim. „To je moje know-how,“ uvedl.

Do čela frakce mladých byla jmenována Kateřina Reiblová. „Chceme teď pracovat i na obsahu webových stránek, takže v tu chvíli to samozřejmě bude i otevřenější,“ uvedla. 

 „Jsem ráda, že je tolik mladých lidí, kteří jsou ochotni jít do politiky bez ohledu na to, jaká ta politika ve skutečnosti je,“ primátorka Prahy Adriana Krnáčová (za ANO). Rovněž uvedla, že bude připravovat stáže pro mladé lidi na magistrátu. "Není nic lepšího, než mít vedle sebe mladého, nezatíženého člověka," řekla.

Sociální demokraté dnes nepoliticky

ČSSD se rozhodla, že svou prvomájovou akci pojme nepoliticky. Na Střeleckém ostrově tak nezazněly žádné projevy, ale hudba. Slib nepolitického setkání na chvíli porušila jen místopředsedkyně strany Lenka Teska Arnoštová, která při zdravici návštěvníkům složila hold těm, kteří v minulosti položili životy za to, aby současné generace mohly mít pracovní a jiná práva, kterých se jim dnes dostává.

To stánky opoziční ODS mohli lidé navštívit zase na Petříně. Občanští demokraté své akce využili mimo jiné i jako kampaň proti elektronické evidenci tržeb.