Vejce hozená na Zemana nebyla ani přestupek

Praha – Házením vajec a dalších předmětů na prezidenta Miloše Zemana se jeho odpůrci loni 17. listopadu na pražském Albertově nedopustili ani přestupku. K tomuto závěru dospěla radnice Prahy 2. Vrhače proto nijak nepotrestala. Policie už dříve vyloučila trestný čin.

Házení vajíček 17. listopadu na Zemana nebylo přestupkem (zdroj: ČT24)

Při loňských oslavách výročí 17. listopadu se prezident Miloš Zeman setkal na pražském Albertově s odporem protestujících. Někteří na českého prezidenta, kterého při odhalení pamětní desky doprovázely i hlavy sousedních států, házeli vejce nebo rajčata. Policie už dříve vyloučila, že by šlo o trestný čin, proti vrhačům nijak nezasáhla ani radnice v přestupkovém řízení. „Věc byla odložena z důvodu, že došlé oznámení neodůvodňuje zahájení řízení o přestupku nebo postoupení věci. Žádné sankce proto uloženy nebyly,“ uvedl vedoucí odboru správních agend Ondřej Jícha. Tímto závěrem ale nechtějí zobecňovat. „Byly posuzovány okolnosti konkrétního případu. Neznamená to, že by jakékoliv házení předmětů po komkoliv bylo ve všech případech beztrestné,“ upozornil Jícha.

  • "Rozhodnutí radnice nebudu komentovat. Pokud jde o vrhače vajec a dalších předmětů, sami si ve výročí, kdy si připomínáme počátek pádu totality, vystavili vizitku. Demokracie je diskuse. Tu ale vrhači nechtějí," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Při listopadovém výročí pádu komunistického režimu se Zeman setkal s více protesty proti své osobě. Nejprve mu například na Národní třídě v Praze tisíce lidí vystavily červenou kartu. Následně ho na Albertově vypískaly stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci. Vejce nakonec zasáhlo hlavně německého prezidenta Joachima Gaucka.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 obdrželo kvůli incidentu tři trestní oznámení, která si na průběh pietní akce stěžovala. Zastupitelství je postoupilo k prověření policii, která nicméně konstatovala, že se vrhači dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití. Za to lze uložit pokutu, případně i zákaz pobytu. Věc proto putovala k posouzení na radnici, která ale ani nikoho nepokutovala.

Vajíčková palba na politické scéně

Vejce se stala nástrojem protestu už v minulosti. Setkali se s nimi oba Zemanovi předchůdci. Václav Havel narazil na spršku vajec v Bratislavě v roce 1991. Na Václava Klause, tehdy jenom jako předsedu ODS, byla vejce připravena v roce 1998 na předvolebním mítinku v pražských Modřanech. Rozruch vzbudilo házení vajec před volbami do Evropského parlamentu v květnu 2009 na politiky ČSSD včetně tehdejšího předsedy strany Jiřího Paroubka.

27. května 2009 v Praze na Andělu se v průběhu předvolebního stranického mítinku stala ČSSD v čele s předsedou Jiřím Paroubkem (uprostřed) terčem svých odpůrců, kteří si na akci donesli syrová vajíčka. Vlevo Bohuslav Sobotka, vpravo Karel Březina se
Zdroj: René Volfík/ČTK

Zemanův prezidentský předchůdce ale musel čelit i jiným formám útoku. V září 2012 na Klause v Chrastavě na Liberecku sedmkrát vypálil z airsoftové pistole šestadvacetiletý Pavel Vondrouš. Soudy mladíka potrestaly půlročním podmíněným trestem za útok na veřejnou osobu. Klaus, který utrpěl zhmožděniny, útok označil za atentát odrážející mimořádně špatnou situaci ve společnosti. Vondrouš prohlásil, že chtěl upozornit na nedostatečnou reflexi potřeb obyčejných lidí ze strany politiků.