Šiška a Hojer z MPSV dostali za vydírání sedm a šest let vězení

Praha - Soud dnes poslal někdejšího náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku a šéfa tamního odboru informatiky Milana Hojera na sedm a šest let do vězení za vydírání a zneužití pravomoci při veřejné zakázce. Případ týkající se tendru pro firmu OKsystem se řešil podruhé. Původně dvojice dostala šest a pět let vězení. Odvolací soud ale tento rozsudek zrušil a Městský soud v Praze se musel kauzou zabývat znovu. Někdejší úředníci vinu odmítají a proti dnešnímu verdiktu se odvolali.

Kvůli Šiškovu trestnímu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Šiška je obviněn ještě v dalších dvou kauzách.

Softwarová společnost OKsystem pro ministerstvo práce dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se však v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem - společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad.

Obžalovaní odmítli rozhodnutí soudu komentovat. Obhájce Hojera Eduard Bruna žádal pro klienta zproštění obžaloby nebo podmínku za pomoc při trestném činu. Trest vězení v tomto případě nechápe. „Předával nařízení zadaná shora. Byl k tomu zavázán jako ministerský úředník podle pokynů vlády,“ řekl advokát. OKsystem si podle obhajoby vytvořil na ministerstvu monopolní pozici a nové vedení ministerstva dostalo za úkol snížit náklady. Rovněž právník Šišky Tomáš Sokol žádal soud o osvobození. „Není jasné, komu měl být opatřen prospěch,“ zpochybňoval tvrzení obžaloby. Ministerstvo bylo podle něj pro OKsystem hlavní zdroj příjmů, přičemž služby firmy byly prý předražené. Společnost označil jako „pijavici na státním rozpočtu, která sála miliardy, na něž ve skutečnosti neměla nárok.“ Právní zástupce firmy nechtěl vyjádření Sokola komentovat, podle něj podobná slova nepatří do soudního řízení.

Šiška s Hojerem následně pod podmínkou toho, že firma své podání stáhne, slíbili jednateli firmy OKsystem Martinu Procházkovi jinou veřejnou zakázku. Jednatel si to nenechal líbit a jejich postup ohlásil na policii.

Podle soudce Petra Nováka se potvrdilo vydírání ze strany tehdejších úředníků, protože údajně tlačili firmu ke stažení stížnosti pod pohrůžkou. Vyšší trest soud zvolil kvůli předchozímu pokynu odvolacího vrchního soudu k rozšíření kvalifikace činu, dodal Novák.

Vladimír Šiška
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Bývalí vysoce postavení úředníci ministerstva od začátku odmítají, že by se snažili někoho vydírat nebo podplácet. Podle Šišky se s firmou vyjednávalo, aby se urovnaly vztahy mezi ministerstvem a společností, jež se snažila stížností uhájit postavení monopolního dodavatele systémů pro ministerstvo. Jednání byla standardní a plnily se pracovní úkoly, řekli již dříve obvinění. Proti jejich verzi ale vystoupil jednatel OKsystemu Martin Procházka, který chování dvojice při obchodních jednáních před soudem označil za nepřiměřený nátlak nebo vydírání.

Obžaloba Šišku s Hojerem viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplacení formou přidělení veřejné zakázky, za což jim hrozilo pět až 12 let vězení. Soud původně jejich jednání přehodnotil na vydírání, u kterého je stejná trestní sazba. Pražský vrchní soud ale vrátil případ k novému projednání, protože městský soud na překvalifikování případu obžalované včas neupozornil a ti se pak podle toho nemohli hájit.

Události: Sedm let vězení pro exnáměstka Šišku (zdroj: ČT24)

Šiška je obviněný také s dalšími třemi lidmi v souvislosti s údajně zmanipulovanými IT zakázkami na provoz systému výplaty sociálních dávek. Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže mu hrozí pět až 12 let vězení. Podle obžaloby uzavřelo ministerstvo práce v roce 2011 s několika firmami dohodu o tom, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek. V kauze údajně vznikl „neoprávněný prospěch“ zhruba 217 milionů korun. Pražský městský soud má na stole ještě další obžalobu Šišky, která se týká údajného pokusu nezákonně přidělit miliardovou zakázku na kontrolu dávek firmě IBM. Kauzou se začne zabývat koncem května.

Vydáno pod