Zabavený majetek bude stát moci prodávat i bez rozsudku

Praha – Senátem těsně prošel vládní návrh, který umožní prodávat majetek zabavený trestně stíhaný lidem. Přes námitky, že narušuje princip presumpce neviny, se v poloprázdné horní komoře přiklonilo více senátorů k názoru ministerstva spravedlnosti. Jeho hlava Robert Pelikán (za ANO) uvedl, že v některých případech je třeba dbát nejenom o práva obviněných, ale i poškozených, návrh má i ekonomický podtext, protože zadržený majetek musí stát dlouhodobě spravovat. Novela se týká zabaveného majetku, který rychle ztrácí hodnotu – zejména elektroniky a elektrospotřebičů, ale také aut.

Události: Zabavená auta a elektroniku bude stát prodávat rychleji (zdroj: ČT24)

V soudních sklepích či skladech se skrývá netušené bohatství – luxusní automobily, počítače a jiná drahá elektronika. Jsou to věci zabavené dosud neodsouzeným trestně stíhaným lidem. Většina z nich zdlouhavě čeká, co s nimi bude. Prodat je zatím není možné bez souhlasu majitele – resp. není jasný výklad zákona – a tak se z tří tisíc zajištěných automobilů loni podařilo prodat pouze tři auta.

V budoucnu to ale bude jinak, ministerstvo spravedlnosti v Parlamentu prosadilo svoji novelu, která upřesňuje, že je možné prodávat určitý zabavený majetek trestně stíhaných i bez jejich souhlasu. „Hlavní cíle spočívají v tom, že by se měla zefektivnit a hlavně snížit finanční náročnost správy zajištěného majetku,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. V případě, že soud obviněného osvobodí, dostane místo prodaného majetku pouze peníze.

Jenže Unie obhájců označila návrh za protiústavní. Porušuje podle ní presumpci neviny a omezuje i právo vlastnit majetek. „Je to na samém počátku trestního stíhání. Tady přichází trest již před provedeným dokazováním,“ upozornil člen prezidia Unie obhájců Marek Nespala.

Senátoři, kteří návrh nyní schválili, zdaleka nebyli jednotní. Ze 47 přítomných senátorů hlasovalo pro něj pouze 25. Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) označila novelu za citelný zásah do vlastnických práv obviněných či nepravomocně odsouzených. Finanční kompenzace přitom může být jen chabou útěchou. „Jsou věci, k nimž mají různé osoby různý vztah, ba citová pouta. Ta jim už nikdo tedy vlastně nevrátí,“ zdůraznila senátorka. Její postoj podpořil předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera s poukazem právě na negativní stanovisko Unie obhájců, která navrhovala zamítnutí novely. Naopak ministr Pelikán uvedl, že princip presumpce neviny není absolutní hodnotou. Podle něj by například ochranou domnělého vlastnického práva obviněného mohla být poškozena práva poškozeného.

Novela se týká zabaveného majetku, který rychle ztrácí hodnotu – zejména elektroniky a elektrospotřebičů, ale také aut. Pro stát bude jejich rozprodej navíc znamenat úsporu, teď totiž musí platit za využívání komerčních skladů nebo dokonce za péči o zabavené závodní koně. Novela také upřesňuje, jak musí stát o zabavený majetek pečovat, a také zabavování redukuje, nebude již možné například zabavit domácí zvíře. Navíc soudci budou mít nově přímo povinnost rozhodnout o propadnutí výnosů z trestné činnosti. „Bude se muset označit část majetku, která byla získána trestnou činností, a povinnost bude ten majetek zabrat,“ shrnul senátor Miroslav Antl (ČSSD).