Mezi ČSSD a ANO to dál vře, do kritiky se zapojila i Šlechtová

Praha - Slovní přestřelky mezi hnutím ANO a sociálními demokraty dál pokračují. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka doporučil ministryni pro místní rozvoj (MMR) Karle Šlechtové (ANO) trávit méně času na sociálních sítích a věnovat se raději čerpání peněz z EU. Reagoval na její vyjádření na Facebooku, kde kritizovala ČSSD a koaliční spolupráci. Do slovní přestřelky se dnes zapojil i ministr a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD), který zase reagoval na Babišovy poznámky směrem k Legislativní radě vlády.

„Paní ministryně by měla méně času trávit na sociálních sítích a více se věnovat čerpání evropských fondů, protože tam ČR má velké zpoždění. Už máme druhou ministryni na MMR a teď je potřeba, aby nasadila veškeré úsilí, aby ty hrůzné předpovědi, se kterými přišla na začátku roku, pokud jde o nedočerpání evropských prostředků, se v žádném případě nenaplnily,“ reagoval Sobotka na kritiku Šlechtové.  

Ministryně na svém facebookovém profilu napsala, že viníci nedočerpání peněz za roky 2007 až 2013 „jsou nyní neviditelní; právě vlády ČSSD zavinily mnohé“. Zmínila i „uzavírání nevypověditelných smluv“ z dob, kdy její resort vedli sociální demokraté. Zalitovala, že jednání vlády nejsou veřejná. Lidé by prý viděli, jak koalice ve skutečnosti funguje.

Karla Šlechtová kritizuje na facebooku koaliční spolupráci

Karla Šlechtová kritizuje na Facebooku koaliční spolupráci
Zdroj: ČT24/Facebook

Do slovní přestřelky se dnes zapojil i ministr a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD). Babiš na víkendovém sněmu ANO řekl, že jeho hnutí nastoupilo do vlády jako nováček a dnes už by postupovalo ve vyjednáváních tvrději. Je podle něj naivní, aby ČSSD při svém volebním výsledku měla osm ministerských křesel a k tomu i post šéfa vládní legislativní rady. To, že ANO tehdy ustoupilo od nominace na šéfa legislativní rady, teď podle něj hnutí občas komplikuje předkládání zákonů. 

Dienstbier to označil za nesmysl. České televizi ale řekl, že ho potěšilo, že Babiš zmínil zrovna jeho pozici: „Zjevně si uvědomuje důležitost Legislativní rady vlády.“ Zároveň podotkl, že rada je složená ze 30 špičkových odborníků na právo včetně devíti univerzitních profesorů. „Ti nezávisle hodnotí kvalitu navrhované legislativy. Pokud si někdo stěžuje, že ho legislativní rada zdržuje, tak to může mít jediný důvod - měl by se zamyslet nad tím, jak kvalitní návrhy zákonů a předpisů do rady posílá,“ podotkl ministr. V případě návrhů z Babišova ministerstva financí je podle Dienstbiera „celá řada připomínek k tomu, v jaké podobě na radu přichází“.

Babiš: Legislativní radě vlády všechno dlouho trvá

Babiš řekl ČT, že největší problém legislativní rady je v tom, že jí všechno dlouho trvá: „Vyjadřují se k tomu všechny komise a tak dále. Já jsem byl v prostředí, kde to všechno šlo rychle. Není to kritika, je to konstatování.“ Ke kvalitě předkládaných zákonů pak poznamenal, že ministerstvo financí jich má největší počet. „Předložili jsme věci, které tu nikdo nikdy nepředkládal, a zdědili jsme plno zákonů, které jsme museli rušit. Hlavně honím své náměstky, kteří mají určitě veliké rezervy v tahu na branku,“ dodal.

Podle Sobotky je ale důležitější kvalita zákonů než rychlost. Do přípravy zákonů se proto chtějí zapojit i profesní komory, které zároveň volají po lepší spolupráci s jednotlivými ministerstvy. Jejich zástupci dnes o tom jednali s premiérem i s Dienstbierem. Více čtěte zde

Slovní přestřelky začaly po víkendovém sněmu ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš ve svém projevu kritizoval koaliční spolupráci, která podle něj není bez podrazů. Sobotka se v reakci zase pustil do stanov ANO, které podle něj připomínají spíše stanovy akciové společnosti. Navzdory tomu ale obě strany chtějí v koalici pokračovat.