Pouhá solidarita s oběťmi či protesty jsou málo, řekl Zeman

Praha - Podobně jako se kdysi J. F. Kennedy označil za Berlíňana, prohlásil se prezident Miloš Zeman v solidaritě se židovskou komunitou za Žida i za příslušníka dalších skupin, které se staly obětí násilí. Na slavnostní večeři v pražském Obecním domě také přislíbil, že v úterním projevu bude vůči současnému boji s extremismem volit velmi kritická slova. Vadí mu, že opatření nejsou účinná. Pouhé protesty proti násilí a solidaritu pak označil za možné pokrytectví a „novou formu“ tzv. politiky usmiřování (appeasementu), kterou praktikovaly západní mocnosti vůči Německu ve 30. letech.

„Ale to nestačí. Nemůžeme vyjadřovat pouze naši solidaritu, nemůžeme ani jen organizovat protesty a demonstrace. Obávám se, že by to mohla být jistá forma nového appeasementu (politiky usmiřování – pozn. red.) a nového pokrytectví,“ dodal prezident.

O čemu bude prezident v úterý mluvit, naznačil už dnes po uctění památky obětí holokaustu v Terezíně. Novinářům řekl, že je pro razantnější opatření proti antisemitismu a radikálnímu islámu než jen posílení legislativy, o němž diskutují účastníci pražského fóra. Plánuje prý proto hovořit o zbraních proti mezinárodnímu terorismu. „Legislativa je krásná věc, ale legislativou teroristy neodzbrojíte,“ podotkl s tím, že armády potřebují nové moderní zbraně jako třeba bezpilotní letouny.

Slavnostní večeře k mezinárodnímu fóru o extremismu
Zdroj: ČT24

„Hlavním cílem naší konference je hledat konkrétní a efektivní opatření proti hrozbě nového holocaustu. Protože toto bude i tématem mého zítřejšího (úterního) projevu, nebudu plýtvat vaším časem tento večer. Ale připravte se na velmi radikální proslov,“ řekl Zeman asi 500 hostů recepce, kterou vyvrcholil první den připomínkových akcí v Česku k 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.

Kromě Zemana na úvod recepce promluvil Moše Kantor, prezident Evropského židovského kongresu, který pražské fórum pořádá. Mezi hosty v sále byl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, česká eurokomisařka Věra Jourová nebo kontroverzní ruský podnikatel Vladimir Jakunin, který dnes na konferenci neočekávaně vystoupil. Zakladatel a pořadatel rhodoského diskusního fóra, na němž loni v září Zeman mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce, se před zahájením recepce s českým prezidentem vřele přivítal a prohodili spolu pár slov.

Vydáno pod