Zelení si volí nové vedení, čeká se souboj Prahy s Brnem

Brno – Strana zelených na svém volebním sjezdu rozhoduje o novém předsedovi. O funkci v čele uskupení, které patří mezi nejsilnější mimoparlamentní strany, se ucházejí tři kandidáti – dosavadní šéfka a brněnská starostka Jana Drápalová, předseda pražské organizace Petr Štěpánek a pražský student historie Tomáš Schejbal.

Zpravodajský vstup: Zelení si volí nové vedení (zdroj: ČT24)

Strana je bez šéfa od loňského léta, kdy na předsednický post rezignoval Ondřej Liška. Reagoval tak na neúspěch zelených v květnových volbách do Evropského parlamentu, v kterých strana získala 3,77 procenta hlasů.

Ačkoliv kandidaturu na post předsedy ohlásil i člen zelených z Prahy 3 Tomáš Schejbal, očekává se, že hlavní souboj proběhne mezi Drápalovou a Štěpánkem. K volbě by mělo dojít mezi šestou a sedmou večer.

JANA DRÁPALOVÁ: Prioritami Drápalové, která je starostkou městské části Brno – Nový Lískovec, je mimo jiné zlepšení prezentace strany. „Myslím si, že Strana zelených musí změnit to, jak se na ni lidé dívají, musí přesvědčit voliče, že naše zelená řešení fungují, že jsou ve prospěch lidí a že jim přinášejí lepší kvalitu života a chrání jejich zdraví a zdraví budoucích generací,“ uvádí.

PETR ŠTĚPÁNEK: V pražských komunálních volbách vedl kandidátku Trojkoalice a v současnosti je starostou Prahy 4. Chce na celostátní úrovni otevřít diskusi o přesměrování většího množství peněz z evropských fondů do školství a péče o seniory. „V Británii přibývají zeleným tisíce členů každý týden a naše strana dosud člensky stagnovala, takže další úkol bude rozšiřovat členskou základnu,“ přibližuje jednu ze svých ambicí.

Jak Drápalová, tak Štěpánek chtějí stranu, která neuspěla v posledních parlamentních a evropských volbách, připravit na krajské hlasování v příštím roce. Oba podporují rovněž úpravu politického programu strany a diskusi o zavedení spolupředsednictví. Kandidáti na šéfa strany se ale pravděpodobně střetnou v názoru na to, zda obměnit celé předsednictvo strany, které je v polovině svého dvouletého mandátu.

Zelení před sjezdem také řešili, zda do čela nezvolit předsednický tandem muže a ženy, jak to mají například jejich němečtí kolegové. Tuto otázku, kvůli které je potřeba změna stanov, budou detailně probírat v neděli. Změna by však platila až od dalšího sjezdu.

Odpoledne na sjezdu vystoupil také Matěj Stropnický, který požádal delegáty o podporu centra Klinika. Týká se využití bývalé polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově jako autonomního sociálního centra. Sjezd podporu schválil, podporu dnes vyjádřily i stovky lidí na pochodu Prahou.