Na hory se vrací zima, čekáme až 30 cm nového sněhu

Praha – Na horách si dnes řidiči budou muset dát pozor na sníh a námrazu. Hydrometeorologové varují před sněžením, které by mělo přijít na celém území republiky. Výstraha ČHMÚ se týká východu ČR. Do sobotního dopoledne hrozí také místy náledí. Naopak pro lyžaře jsou podmínky téměř ideální zejména ve vyšších polohách hor, v provozu jsou desítky kilometrů sjezdovek a třeba v Krkonoších a Jeseníkách jsou připraveny také tratě pro běžkaře.

Sněžení by mělo zasáhnout východní část České republiky – Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský a východ Jihomoravského kraje. Od sobotního rána do nedělního poledne v těchto lokalitách může napadnout do 15 centimetrů.

V Beskydech a Jeseníkách to pak podle meteorologů může být i 30 centimetrů. Český hydrometeorologický ústav varuje také před silným větrem, lidé by si proto měli dávat pozor na sněhové jazyky. V noci na sobotu pak poklesnou teploty pod bod mrazu. Vlhké komunikace budou namrzat, i to je důvod k opatrnosti, varují meteorologové chodce a řidiče. Výstraha před náledím s nízkým stupněm nebezpečí platí od do sobotních 11 hodin pro všechny české kraje s výjimkou Pardubického, v Královéhradeckém jen pro okresy Jičín a Trutnov a na Vysočině pro Jihlavsko, Havlíčkobrodsko a Pelhřimovsko.

Smogová situace na severu Moravy povolila

Meteorologové odvolali smogovou situaci, kterou ve čtvrtek kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám vyhlásili v části Moravskoslezského kraje. Smogová situace byla platná pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko bez Třinecka a krátce po 17. hodině byla odvolána. Moravskoslezský kraj má dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Zhoršené rozptylové podmínky panují hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší kromě průmyslu ovlivňuje i doprava nebo topení v domácnostech a také škodliviny ze sousedního Polska.

Ideální lyžařské podmínky jsou výš v horách, níž věří v ochlazení

V Krkonoších na sjezdovkách leží až 90 centimetrů sněhu. Ve Špindlerově Mlýně je v provozu přes 24 kilometrů sjezdovek, v areálech sdružených ve SkiResortu Černá hora - Pec mohou sjezdaři využít 37 kilometrů tratí. V plném provozu je také Benecko, Harrachov a Rokytnice nad Jizerou. Vlekaři upravili běžecké tratě v okolí Horních Míseček a na Pláních. Na hřebenech Krkonoš je podle horské služby zhruba 70 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Meteorolog ČT Michal Žák: Pro východ ČR platí výstraha (zdroj: ČT24)

Velice dobré jsou podle provozovatelů lyžařské podmínky také v Jizerských a Orlických horách. V největším areálu Jizerských hor na Tanvaldském Špičáku je možné lyžovat na všech hlavních sjezdových tratích, celkem skoro na osmi kilometrech. V plném provozu jsou střediska Černá Říčka v Desné a Rejdice, třeba na Ještědu v Liberci se ale lyžuje jen na zhruba polovině z devíti kilometrů tratí. „Snažíme se zasněžovat, když to mrazy dovolí. Chvílemi to jde,“ uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. Vlekaři z Říček v Orlických horách hlásí 30 až 70 centimetrů sněhu, v pátek vlekaři znovu upraví běžecké tratě od Homole po Rokytnici.

Šumavské sjezdovky jsou z velké části pokryty technickým sněhem, ale někde napadl i přírodní. Do areálů proto v posledních dnech míří více lidí, vyplývá z vyjádření provozovatelů. Desítky centimetrů vysokou vrstvu sněhu hlásí Skiareál Lipno, Zadov, Kvilda a střediska v Železné Rudě a na Špičáku. Sjezdovky o mrazivé středě zasněžovali v rakouských pohraničních skiareálech Sternstein a Hochficht. Na lepší počasí však na Šumavě zatím stále čekají běžkaři, kvůli nedostatku sněhu nemůže technika upravovat stopy. I tak jsou ovšem sjízdné některé trasy kolem Zadova a Kvildy.

Poměrně dobré podmínky nabízejí před nadcházejícím víkendem lyžařům areály v Jeseníkách. Desítky centimetrů technického sněhu leží na sjezdovkách například v Koutech na Šumpersku nebo ve středisku Myšák v Karlově pod Pradědem. Pro běžkaře je podle horské služby ideální magistrála vedoucí z Ovčárny přes Švýcárnu na Červenohorské sedlo, trasy jsou upraveny i v nižších částech hor. V horách na jihovýchodních svazích stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Mráz
Zdroj: ČT24/Facebook/ Marie Rychlá

Často jen částečně jsou v provozu kvůli nedostatku sněhu a příliš vysokým teplotám pro umělé zasněžování lyžařská střediska v Beskydech. Jejich provozovatelé čekají na ochlazení, které by jim umožnilo znovu spustit sněhová děla.

V Krušných horách se podmínky pro lyžaře zlepšily už počátkem týdne. Ochladilo se, napadl sníh. Asi nejlepší podmínky pro lyžování jsou v okolí Božího Daru, areál Klínovec má upraveno 11 kilometrů sjezdovek, v provozu je také areál Novako. Nedaleký Plešivec v pátek spouští další dvě sjezdovky a lanovku, na víkend se má otevřít také Zadní Telnice.    

Na Vysočině zůstaly přes nepříznivé počasí s deštěm v provozu čtyři sjezdovky: na Harusově kopci u Nového Města na Moravě, na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, na Šacberku u Jihlavy a na vrchu Křemešník u Pelhřimova. Koncem týdne se znovu rozjedou vleky u dalších tří sjezdovek na Žďársku. Areál v Hlinsku na Chrudimsku nabízí dvě sjezdové tratě pro dospělé a jeden svah pro děti. Ve středních Čechách se lyžuje ve středisku Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku a v Chotouni u Prahy. Mimo provoz jsou pro nedostatek sněhu například areály v Přimdě v Českém lese a v šumavských Kašperských Horách či Přívrat na Orlickoústecku.