Měl unést letadlo, teď se Dogajev bude zodpovídat soudu v Česku

Praha - Jevgenij Dogajev byl na svobodě díky britskému azylu, teď už je ale opět v české vazbě. Je podezřelý z pokusu o únos letadla na cestě z Moskvy do Ženevy v roce 2006. Ve vazbě byl v Česku už krátce po incidentu, následně utekl do Británie, která ho vydala až na základě mezinárodního zatykače od českého soudu. Dogajevovi hrozí až patnáct let vězení.

Dogajevův advokát Adam Černý uvedl, že v případu byla podána obžaloba k městskému soudu loni v prosinci, mezinárodní zatykač byl v platnosti od února 2013. „Tento týden proběhne vazební zasedání o tom, zda bude ponechán ve vazbě, nebo propuštěn,“ dodal právník. Jeho klient je za mřížemi kvůli hrozbě útěku. Velká Británie, která mu poskytla azyl, ho nakonec předala české justici v říjnu loňského roku. Údajně mají ohledně ČR jistotu, že zde proběhne spravedlivý proces.

Bývalý fotbalista Dynama Moskva Jevgenij Dogajev, který se později nechal přejmenovat na Rotshtein, letěl v roce 2006 s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. Silně opilý se údajně domáhal v letounu společnosti Aeroflot přistání v Káhiře. Snažil se vniknout do pilotní kabiny, vyvolal rvačku a tvrdil, že nechá letadlo explodovat. Posádce s několika cestujícími se ho podařilo zneškodnit a skončil v rukou české policie. Stroj ale kvůli tomu musel nouzově přistát na ruzyňském letišti. Letadlo po jedenácti hodinách v Praze odcestovalo s většinou cestujících do Ženevy.

Z české vazby do britské a na svobodu

V Česku tehdy Dogajev složil dvě milionové kauce, aby se dostal z vazby, zároveň hrozil, že bude zemi žalovat o dvanáct milionů korun, protože jeho držení ve vazbě mělo porušit Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv a svobod. Když městský soud rozhodl v září 2008, že ho jako ruského občana vydají do Ruska, kde by opět skončil ve vazbě a byl vyšetřován kvůli únosu letadla, muž se k odletu nedostavil a jeho advokátka vyřídila, že se odebral do jiné evropské země, kde požádal o azyl.

V prosinci téhož roku ho tak zadrželi Britové, místo vydání do Ruska ho ale pustili z vazby a nějaký čas musel nosit monitorovací náramek.