Michaláková: Že děti dostávaly na zadek, nebyl dostatečný důvod k odebrání

Praha/Oslo – Eva Michaláková, matka dvou dětí, které norské sociální úřady odebraly do pěstounské péče, se v boji o své chlapce nevzdává. Uvedla to v rozhovoru pro Českou televizi. Norskému velvyslanectví vytýká, že ji obviňuje ze zatajování informací, samo má přitom uvádět lži. Hájí se také názorem policejní komisařky, že důvod k odebrání dětí nebyl dostatečný.

Dnes se uskutečnilo setkání Evy Michalákové, jejích právníků a zástupkyně českých poslanců s představiteli Úřadu pro ochranu dětí, zároveň norská ambasáda v Praze uveřejnila prohlášení, kde se ohrazuje vůči uveřejněným omylům a nepravdám. V obou případech vyjádřila Eva Michaláková nespokojenost.

Ambasáda uvedla, že klíčové detaily v případu odebrání dětí si Michaláková nechala pro sebe a tím zmátla veřejné mínění. Michaláková řekla, že žádné takové podrobnosti nezatajila. Upozornila navíc na další nesrovnalosti, kterých se norská strana měla dopustit. „Já jsem četla tiskové prohlášení norského velvyslanectví v Praze, kde bylo mj. zmíněno, že já jsem celý život žila s dětmi pouze v Norsku, což není pravda. Téměř jeden rok jsem žila se starším synem Denisem v Česku do té doby, než jsem vyřešila veškerou potřebnou dokumentaci,“ řekla Michaláková s tím, že svůj pobyt se synem v České republice může prokázat.

Běžné v Česku, zakázané v Norsku

Už v minulosti připustila, že se dopustila toho, že své děti plácla přes zadek, když zlobily. Jde o věc, na kterou se v české společnosti nepohlíží nijak přísně, zato v Norsku může mít člověk se sebemenším projevem násilí na dětech velké problémy. „Souhlasím s tím, že jsem dělala něco, co v Norsku není dovoleno, to, že jsem dávala dětem na zadek,“ řekla Michaláková. Zároveň ale uvádí názor policejní komisařky, že takový čin nemohl stačit jako odůvodnění k jednání sociální péče. „Sama policejní komisařka se dnes vyjádřila, že to nebyl dostatečný důvod k tomu, aby děti byly odebrány,“ zmínila Michaláková. Delegace se po jednání s úřadem totiž ještě vypravila promluvit s tamní policií. „Potvrdili nám, že případ vyšetřovali, na nic nepřišli a odložili ho. Dokonce řekli, že věří, že se Michalákové podaří získat děti zpátky,“ uvedl na sociální síti europoslanec Petr Mach (Svobodní), který byl v Norsku kvůli odebraným dětem i s Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL).

Schůzka s úřadem nicméně měla jeden důsledek – došlo ke zkrácení času, který Michaláková může se syny strávit, na pouhou půlhodinu (dvakrát čtvrt hodiny za rok). Děti alespoň nepůjdou k adopci, i tak s výsledkem schůzky není matka spokojená. Vadí jí, že norský úřad Barnevernet neustále přichází s novými obviněními, ačkoliv policie měla obvinění vyvrátit. „I děti byly důkladně prošetřeny, potom co byly odebrány v nemocnici, kde zneužití vyloučili. Chci na případu pokračovat a boj o děti nechci vzdát,“ dodala.

Michaláková: Boj o děti nevzdám (zdroj: ČT24)

Advokátka Evy Michalákové už požádala norské úřady o přezkoumání rozhodnutí o odebrání chlapců. Úřad na ochranu dětí tak bude zjišťovat, jestli se změnily podmínky u Michalákové, nebo bude zkoumat jejího nového partnera. Rozhodnutí následně posoudí krajská komise, která o odebrání chlapců rozhoduje.

Děti jsou u pěstounů téměř čtyři roky

Úřad pro ochranu dětí odebral Michalákovým syny v květnu 2011 pro podezření z pohlavního zneužívání. Oba rodiče vyšetřovala policie, ale vyšetřování zastavila. Matka však přiznala, že syny výchovně plácla, což je v Norsku zakázáno zákonem. Totéž podle ní dělal její bývalý manžel. „Dělal to samé, co já: když děti zlobily, tak je plácnul přes zadek,“ popsala již dříve Eva Michaláková. Děti se proto rodičům nevrátily, naopak v únoru 2012 zbavily norské úřady Michalákovy práva na péči a každý z bratrů žije v jiné pěstounské rodině. Matka dětí neuspěla se stížnostmi u norských soudů ani Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.