Norsko se brání: Odebrání dětí bylo v pořádku, matka neříká vše

Praha – Norská ambasáda uveřejnila prohlášení, v němž obhajuje postup Úřadu pro ochranu dětí při odebrání dětí Evy Michalákové a jejich umístění do pěstounské péče. Podle nich matka prezentovala českým úřadům i médiím jenom část pravdy a část jí zamlčela. K odebrání dětí nemůže dojít pouze na základě maličkosti. O případ se zajímala i norská ministryně pro oblast dětí, rovnosti a inkluze, ale v jednání úřadu pečujícího o děti nenalezla pochybení.

Norská strana poprvé představila obsáhlé stanovisko, kterým v mnoha bodech odporuje obviněním, které se pojí s případem odebraných dětí Evy Michalákové. „Není pravda, že pečovatelská služba odebrala bratry Michalákovy jejich rodičům bez dobrého důvodu. Matka chlapců prezentovala pouze část informací českým úřadům, médiím a veřejnosti obecně. Rozhodla se ale neprezentovat detaily, které by vyjasnily, proč nařízení úřadu bylo jak nezbytné, tak naléhavé,“ uvedlo norské velvyslanectví. Zároveň ale uvádí, že tyto podrobnosti nemůže Úřad pro ochranu dětí uveřejnit, protože musí respektovat soukromí dětí i rodičů.

Celé znění prohlášení na webu norské ambasády.

Norsko se také ohradilo vůči tomu, že by k odebrání dětí mohly vést maličkosti a že norské úřady jednaly nepřiměřeně, když umístily bratry Michalákovy do pěstounské péče. Podle nich je postup, při nichž jsou děti svěřeny pěstounům, spíš posledním řešením. Ochránci dětí mohou jednat, pokud je u dětí zaznamenáno závažné zanedbávání a pakliže pomoc u nich doma nemůže vést k jejich bezpečí. Navíc o dalším postupu pomáhají rozhodovat dětští psychologové, krajská komise i soudy.

Případ rozpoutal poprask v Česku i snahu tuzemských úřadů jednat s norskou stranou. Ambasáda ubezpečuje, že norské úřady neberou věc na lehkou váhu. Norská ministryně pro oblast dětí, rovnosti a inkluze Solveig Horne si tak měla vyžádat prošetření od hejtmana příslušného kraje, který má pravomoc prověřit jednání úřadu. Nenarazil však na žádné body, které by naznačovaly chyby v řízení. Navíc zprávy uvádějí, že oba chlapci Michalákovi si u pěstounů vedou dobře a jejich situace se zlepšuje.

Vyjádření velvyslankyně Norska v ČR Siri Ellen Sletnerové (zdroj: ČT24)

Děti jsou u pěstounů téměř čtyři roky

Úřad pro ochranu dětí odebral Michalákovým syny v květnu 2011 pro podezření z pohlavního zneužívání. Oba rodiče vyšetřovala policie, ale vyšetřování zastavila. Matka však přiznala, že syny výchovně plácla, což je v Norsku zakázáno zákonem. Totéž podle ní dělal její bývalý manžel. „Dělal to samé, co já: když děti zlobily, tak je plácnul přes zadek,“ popsala již dříve Eva Michaláková. Děti se proto rodičům nevrátily, naopak v únoru 2012 zbavily norské úřady Michalákovy práva na péči a každý z bratrů žije v jiné pěstounské rodině. Matka dětí neuspěla se stížnostmi u norských soudů ani Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Vydáno pod