V Česku i ve světě si lidé připomněli Den veteránů

Praha – V tento den před devětaosmdesáti lety skončila 1. světová válka – státy Dohody (Velká Británie, Francie a Rusko) uzavřely příměří s Německem. Na památku tohoto dne se 11. listopad na celém světě připomíná jako Den válečných veteránů.

Psal se listopad 1918 a německé linie se pod spojeneckým náporem postupně hroutily. Pak v pět hodin ráno 11. listopadu podepsali němečtí generálové v železničním vagonu u francouzského Compiégne okamžité příměří. Po celém světě propukly bujaré oslavy. Mír sice neukončil všechny války, jak se v poválečné euforii věřilo, ale datum příměří se už navždy stalo dnem veteránů.

„Podepsání příměří bylo tehdy opravdu důležité. Byl konec války. Teď jsou Francie a Německo strategičtí partneři, ale tehdy bylo významné pro lidi znovu nastolit mír,“ říká plukovník Jacques Talarmin z francouzského velvyslanectví v Praze.

Jedenáctý listopad si jako Den padlých nebo také jako Den příměří připomínají Francouzi už od roku 1919. V České republice je tradice mladší. Na válečné veterány se tu vzpomíná od roku 2001.

Na vojenském hřbitově v pražských Ďáblicích si vojáci české armády připomněli spolu se zástupci USA, Francie a Itálie oběti spojeneckých armád v obou světových válkách. Část pietních akcí ke dni veteránů se konala už v pátek, kdy ministryně obrany Vlasta Parkanová a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek udělili celkem 36 vyznamenání.