V Česku přibývá pacientů s mrtvicí

Praha - Cévní mozková příhoda je třetí nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Ročně u nás postihne zhruba 30 000 lidí. Zásadním předpokladem záchrany života pacienta je včasné rozpoznání příznaků a převoz na specializované pracoviště. Dnes se v Ústřední vojenské nemocnici Praha sešli odborníci a členové občanského sdružení ICTUS, kteří pohovořili o svých zkušenostech s tímto onemocněním.

Sdružení ICTUS pomáhá pacientům s návratem do běžného života. „Jezdíme s nemocnými na měsíční soustředění. Učíme je tam vrátit se zpátky mezi lidi, aby se nedrželi sami doma a aby se snažili jít znovu za svým cílem,“ vysvětlil předseda sdružení ICTUS Jan Dohnálek.

Cévní mozková příhoda (CMP) stále častěji postihuje mladé lidi. Hlavním rizikovým faktorem je stres, nedostatek aktivního odpočinku a narůstající počet nemocných s vysokým krevním tlakem a jeho nedostatečnou léčbou. U žen v plodném věku je jedním z hlavních rizikových faktorů užívání perorální antikoncepce.

V přepočtu na počet obyvatel je u nás třikrát vyšší výskyt tohoto onemocnění než ve vyspělých zemích EU. Lékaři ovšem nevědí, čím to je. „Výskyt u nás je řádově tři sta nemocných na sto tisíc obyvatel. Německo má asi 170, státy kolem Středozemního moře necelých 100 nemocných,“ řekl ve vysílání Dobrého rána Jaroslav Elis, primář neurologického oddělení ÚVN Praha.

Lékaři i pacienti doufají, že dnešní setkání přispěje ke zkvalitnění první pomoci poskytované lidem s CMP. „Jakmile se vyskytne první příznak ochrnutí, lidé by neměli váhat s vyhledáním lékařské pomoci,“ uzavřel Elis.

Vydáno pod