Počet mrtvých na silnicích letos rekordně vzrostl

Praha - Počet lidí, kteří letos zemřeli na českých silnicích, je už teď v listopadu vyšší než loni za celý rok. V loňském roce zemřelo při autonehodách 956 lidí, letos je to už o jednoho více. Policisté vyšetřovali téměř 154 tisíc nehod. I tak je celkový počet registrovaných dopravních nehod letos nižší. Zdánlivý rozpor policie vysvětluje tím, že se zvýšila hranice škod, od kterých je nehody nutné ohlašovat.

Ohleduplnost je patrně vlastnost, která podle psychologů většině řidičů chybí. Lepit se na kufr auta jedoucího vepředu není nic výjimečného. Překračování rychlosti je běžnou záležitostí. Dopravní psycholog Martin Kořán vidí současnou situaci takto: „Nejsme ochotni třeba pustit někoho ve slabším vozidle. Řidiči tiráků vedle se navzájem předjíždějí a nepustí několik kilometrů nikoho před sebe.“

Psychologové by uvítali, kdyby hříšníci při dosažení určitého počtu bodů museli povinně chodit na školení. Podle Kořána by měla taková školení enormní význam. Neukáznění řidiči by si dobře uvědomili, jaké dělají chyby, jaké problémy způsobují a co by mohli při své jízdě zlepšit.

Ministr vnitra Ivan Langer považuje práci policie za špatně nasměrovanou: „V tuto chvíli dopravní policie dělá spoustu zbytečné agendy, která brání tomu, aby byli tam, kde mají být - na přechodech, u školek a škol, na rizikových místech, na křižovatkách.“

Podle Martina Červíčka, ředitele Dopravní policie, se v poslední době policisté zaměřili na bezpečnostní akce v regionech a na konkrétní problémy regionů.

V současné chvíli dopravní policisté varují, že přicházíme do nejnepříznivějšího období roku. Počasí se výrazně mění k horšímu a tak hrozí, že mrtvých na silnicích bude přibývat. Minimálně loňské zkušenosti to potvrzují bezezbytku.