Ježek a Bém představili odborníky „na Chobotnici“

Praha – Řešení je třeba hledat bez emocí, shodli se primátor Prahy Pavel Bém i ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Společně představili odborníky tří expertních týmů, které znovu posoudí projekt nové budovy knihovny a navrhnou kompromis vhodný pro všechny strany. "Neznám řešení současné situace, vím jen, že je nutné řešení hledat," prohlásil Pavel Bém a dodal, že do diskuse by neměli vstupovat politici, ale slovo musí dostat odborníci.

Z toho důvodu byl vytvořen tým „Národní knihovna“, který kromě představenstva, jehož členy jsou také Bém, Ježek a Kaplický, tvoří tři expertní pracovní skupiny: architekti, památkáři a právníci.

Mezi jmény oborníků zaznělo například jméno Jakuba Cíglera, Davida Vávry nebo Romana Koutského. Kdo budou členové jednotlivých týmů, se shodli jak představitelé města, tak i Národní knihovny, jména byla konzultována také s Janem Kaplickým. Experti budou placeni z prostředků knihovny, magistrátu a ministerstva kultury, výška honoráře ovšem dosud není stanovena.

Bém: Hledáme jeden návrh, pro všechny přijatelný

Tým předsednictva začne pracovat tuto sobotu, odborníci se budou scházet od příštího týdne a pracovat na výsledném řešení by měli maximálně dva až tři měsíce.

„Budeme sledovat dva základní cíle,“ prohlásil Pavel Bém, „prvním je pokusit se umístit chobotnici do jiného důstojného místa s vhodnými pozemkovými dispozicemi, vhodným vymezením územního plánu a s dobrou dopravní dostupností, nejlépe u pražského metra. Druhým cílem je jednání, za jakých podmínek by nová knihovna mohla stát na Letné.“

Expertní týmy nebudou podle primátora rozhodovat, pouze navrhovat. Předložené možnosti následně posoudí předsednictvo, jehož úkolem bude sjednotit všechny návrhy v jeden, pro všechny přijatelný.

V takový závěr doufá i Ježek. Proto předal Pavlu Bémovi dva dárky – těžítko a polštářek, oba s motivem Kaplického chobotnice jako vyjádření přání, že se jim společné řešení podaří najít.