V Benešově převzali tři lidé ocenění za záchranu života

Benešov - Česká pojišťovna ve spolupráci s policií udílela v Benešově titul lidem, kteří přispěli k záchraně lidských životů na českých silnicích. V projektu, který existuje tři roky, bylo již oceněno 26 lidí. Letos titul Gentleman silnic získali tři hrdinové.

První oceněná zdravotní sestra Blanka Šantrůčková zachránila dvanáctiletého chlapce. „Chlapec ležel za svodidly a byli tam dva policisté, kteří už začínali s jeho resuscitací,“ zavzpomínala. Hoch nedýchal a neměl hmatatelný puls. Do příjezdu záchranné služby mu dávala umělé dýchání a policista masíroval jeho srdce.

František Richter s Petrem Vosátkou před rokem zachránili tři desítky lidí cestujících autobusem, jehož řidič za volantem zkolaboval v ulicích Vlašimi. Neovládané vozidlo se blížilo ke kruhové křižovatce. „Jízda se mi zdála divná. Autobus nabíral rychlost. Přejeli jsme přes koleje ve středu města. Za autobusem to zalomcovalo.“ popsal Richter. Petr Vosátka, sedící na první sedačce, se vrhl na pedály a František Richter chytil volant.

Mluvčí České pojišťovny Václav Bálek považuje vypátrání podobných hrdinů za velmi obtížné: „V každém protokolu, ať už policejním nebo pojišťováckém spise, máte kolonky, kdo byl poškozen, kdo byl svědek, ale nemáte tam, kdo pomohl a šel dál.“ Pořadatelé soutěže tak objevují své oceňované řidiče a chodce, kteří pomohli při dopravních nehodách, spíše náhodně.