Svátek všech matek má nahradit oslavy MDŽ

Praha - Mezinárodní den žen už nebude významný den, ale jen oslava všech matek. Zítra ministři projednají jeden z návrhů senátní novely zákona o státních svátcích. Oslavy Mezinárodního dne žen si vybavují už jen starší generace. Proti tomuto svátku zahájil své tažení senátor Martin Mejstřík. Navrhl, aby se místo MDŽ slavil Svátek matek, který prosazovala už Alice Masaryková a Milada Horáková. "Je to svátek s demokratickými principy, s demokratickou tradicí a není zpolitizovaný," vysvětluje senátor.

Do Mejstříkova návrhu zasáhli i senátoři ODS. Prosadili přejmenování 1. máje zvaného jako Svátek práce, do budoucna by se tak první květnový den měl slavit Svátek jara a práce.

Novelu zákona o státních svátcích zítra projedná vláda. I kdyby ale kabinet dal ke změně záporné stanovisko, její osud bude záviset na hlasování poslanců. Jenže ve sněmovně to na schválení novely zatím nevypadá.

„Tohle je jen přemalovávání nálepek, a proto mi připadá zbytečné měnit zákon,“ říká poslanec za ODS Marek Benda. Jiří Paroubek (ČSSD) a Martin Bursík (SZ) Svátek práce zrušit nechtějí. Ani výměna MDŽ za Svátek matek poslance nenaplňuje nadšením. Tradičně proti jsou komunisté. Podle Pavla Kováčika je zrušení MDŽ arogantním pohrdáním vším, co se v boji za emancipaci ženy i obyčejného člověka a emancipaci práce za poslední století udělalo.

I koaličním poslancům přijde změna zbytečná. „My Den matek slavíme, máme už určitou tradici a nepotřebujeme k tomu nějaký zákon,“ tvrdí Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Osud MDŽ zatím není jasný. Téměř jisté ale je, že sněmovnu čeká další dlouhá rozprava, jako při předchozích dvou projednáváních podobných návrhů.

Vydáno pod