Soud umístil další dítě do léčebny kvůli neshodám rodičů

Praha - Další dítě musí podle rozhodnutí soudu do Olivovy dětské léčebny. Ve stejném ústavu strávila prázdniny i desetiletá Tereza, tentokrát jde o rok mladšího Daniela. Rodiče se už osm let nemohou domluvit, kolik času by mělo dítě trávit s otcem. Matka se po rozhodnutí soudu s chlapcem skrývá.

Otec Daniela se inspiroval příběhem desetileté Terezy a trval na pobytu malého Daniela v léčebně. „Dítě si musí ujasnit, koho má rádo,“ odůvodňuje své rozhodnutí. Soud rozhodl předběžným opatřením o umístění Daniela do Olivovy dětské léčebny, protože považuje prostředí ústavu pro dítě za méně traumatizující, než v jakém v současné době žije.

Do léčebny ale Daniel nenastoupil, matka se s ním po rozhodnutí soudu ukrývá. Její rodina tvrdí, že setkání s otcem Daniela traumatizují a pobyt v léčebně jen zhorší jeho stav.

Soud se domnívá, že pravdu o dítěti lze zjistit pouze jeho umístěním do neutrálního prostředí, stejně jako to nařídil soud v červnu v případě Terezy. Podle ministerstva práce a sociálních věcí má ale být umístění dítěte do léčebny poslední variantou.

Po matce a devítiletém Danielovi teď pátrá policie. Hrozí jí trest za maření úředního výkonu, ona naopak podala trestní oznámení na sociální pracovnici.

Vydáno pod