Vojáci si připomenou Den válečných veteránů

Praha - Armáda si dnes na mnoha místech připomene Den válečných veteránů. Svátek věnovaný vysloužilcům všech válek připadá na 11. listopad a tradičně se slaví v evropských zemích, v USA a v Kanadě. V Česku se však oslavy konají teprve několik let.

Vrcholem upomínkových akcí by měl být ceremoniál na Vítězném náměstí v Praze, kterého by se měla zúčastnit i ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Americký velvyslanec Richard Graber také dnes předá řediteli Národního filmového archivu Vladimíru Opělovi unikátní dokumentární materiály, které vznikly v roce 1945 při osvobozování západních Čech.

Den válečných veteránů připomíná uzavření příměří mezi státy Dohody, tedy Francií, Ruskem a Británií, a Německem, jímž v roce 1918 skončila první světová válka. Ta jako vůbec první konflikt v dějinách zasáhla téměř celý svět. Bojovalo se ve třech světadílech, na všech mořích a konflikt postihl 38 států. Na bojištích zahynulo téměř deset milionů vojáků, v důsledku válečného strádání navíc zemřelo zhruba dvakrát tolik civilistů.