Topolánek: Hlasování lidovce Hovorky je pro koalici problém

Praha - Premiér Mirek Topolánek (ODS) považuje za vážný koaliční problém, že lidovecký poslanec Ludvík Hovorka v některých klíčových otázkách, na kterých se vládní strany dohodly, nehlasuje s koalicí. O situaci v poslaneckém klubu KDU-ČSL chce jednat s předsedou lidovců Jiřím Čunkem. Premiér dnes tímto vyjádřením reagoval na otázky novinářů týkající se Hovorkova hlasování ve sněmovně.

„Pokud nebudeme mít pro klíčové hlasování všechny hlasy v koalici, tak to může znamenat konec koalice,“ prohlásil Topolánek. Problém chce prý řešit koaličně, tedy se šéfem lidovců Čunkem. „Jestliže neumí zajistit hlasy podle koaliční smlouvy, tak to určitě je problém,“ řekl premiér. Lidovcům ale prý nechce vyhrožovat žádnými změnami v koaličním uspořádání. „Začneme se bavit o tom, jakým způsobem v těch věcech, které jsou důležité, pana Hovorku přesvědčit, aby zůstal koaličním poslancem,“ řekl.

Hovorka jako jediný koaliční poslanec loni nepodpořil vládní reformu veřejných financí. V úterý se na rozdíl od zbytku koalice nepostavil proti návrhu ČSSD na zrušení poplatků ve zdravotnictví. Opozice se svým návrhem přesto neuspěla. S pomocí Hovorky ale do dalších kol projednávání prosadila jinou spornou předlohu, kterou se ČSSD snaží zabránit změnám v brněnské Úrazové nemocnici.

Poslanec tvrdí, že nechce koalici škodit ani opustit její řady. Připouští ale, že se při hlasování rozhoduje především podle svého názoru. „Já nemám důvod, proč bych měl odcházet, já jsem se jen vždy snažil upozorňovat na věci, které jsou špatně, a proto jsem pro ty věci nehlasoval,“ řekl dnes novinářům. Dvě zdravotní normy, při nichž v úterý hlasoval proti většině koalice, prý nepovažoval za klíčové návrhy. „Já si myslím, že to není nic, co by mělo nějakým způsobem rozbíjet koalici,“ řekl.

Vydáno pod