Mezi zraněnými na D1 bylo deset cizinců, dva ohroženi na životě

Jihlava - Lékaři v brněnské fakultní nemocnici bojují o život dvou cizinců, kteří byli ve čtvrtek zraněni při hromadné havárii na dálnici D1. Jejich stav je sice stabilizovaný, nicméně zranění je stále ohrožují na životě. S těžkými zraněními bylo do nemocnic v Brně, Jihlavě a Pelhřimově odvezeno celkem šest lidí. Zbývající jsou podle informací ČTK po operacích mimo ohrožení života. Při zřejmě největší hromadné nehodě na českých silnicích nikdo nezemřel, zraněno bylo celkem 30 lidí. Deset z nich byli cizinci ze Slovenska, Portugalska, Velké Británie a Německa.

„V epicentru v extrémních podmínkách zasahovalo 31 zdravotníků, 12 sanitek a helikoptéry z Jihlavy a Prahy. Z Brna se vrtulník na místo nedostal kvůli vánici. Ze čtyř na sedm byl posílen počet lidí na dispečinku,“ bilancoval dnes ředitel Záchranné zdravotnické služby kraje Vysočina Lukáš Kettner. Všichni zranění byli do dvou hodin od vyhlášení nehody vyproštěni, ošetřeni a převezeni k následnému ošetření do nemocnic v Jihlavě, Brně a v Pelhřimově, uvedl Kettner.

Devětadvacetiletý muž měl zlomeninu paže a lýtkové kosti. Jednašedesátiletý muž měl nitrokloubní zlomeninu nohy, zhmožděné plíce a tržné rány. Třiašedesátiletá Portugalka měla téměř amputovanou pravou paži a šok z velké ztráty krve. Osmačtyřicetiletá Slovenka skončila v nemocnici s otřesem mozku a poraněním páteře. Třiapadesátiletý Němec měl mnohačetná poranění více orgánů těla, dvě s ohrožením na životě a osmapadesátiletý Slovák utrpěl těžké poranění hlavy včetně mozku, shrnul ředitel.

V nemocnici v Jihlavě bylo ošetřeno celkem 22 raněných, z toho tři těžce. Je mezi nimi i žena z Portugalska, která se podrobila operaci. „Je ve stabilizovaném stavu, bez ohrožení života,“ uvedl zdroj z nemocnice. Také další dva Češi jsou ve stabilizovaném stavu, leží na jednotce intenzivní péče, nikoliv na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Do pelhřimovské nemocnice odvezli záchranáři celkem šest zraněných, dva byli po ošetření propuštěni. V nemocnici zůstává jeden pacient s těžkým zraněním, podrobil se operaci nohy. Nikdo není v ohrožení života.

Ve Fakultní nemonici Brno skončili dva nejvážněji zranění. Podle mluvčí Anny Nesvadbové jsou oba cizinci - Slovák a Němec - ve velmi vážném stavu. Do nemocnice podle ní byla navíc přivezena ještě jedna těžce zraněná Češka, a to z havlíčkobrodské nemocnice. Mluvčí má informace, že byla zraněná při havárii na D1. Počet těžce zraněných by se tak zvýšil na sedm.

V době řešení nehody na dálnici vyjížděli zdravotníci záchranné služby k dalším 40 pacientům. To je nadprůměrný počet, běžně posádky záchranné služby ošetří za 24 hodin 90 lidí.