Premiér ocenil záchranáře z D1, slíbil další dopravní investice

Praha - Premiér Mirek Topolánek (ODS) dnes poděkoval záchranářům, kteří zasahovali při čtvrteční hromadné havárii na dálnici D1 spojující Prahu a Brno. Vláda si podle něj uvědomuje špatný stav léta zanedbávaných českých komunikací, a proto hodlá dál radikálně zvyšovat investice do dopravní infrastruktury.

„Osobně se také zasadím o urychlení výstavby dalších informačních tabulí na D1 s údaji o stavu dopravy a vozovky. První z nich by měla stát již letos,“ uvedl v tiskovém prohlášení premiér, kterého zprávy o zřejmě největší hromadné nehodě na českých silnicích zastihly při návštěvě Vietnamu.

Ministerstvo dopravy už oznámilo, že chce na dálnici D1 letos a v příštím roce výrazně rozšířit počet informačních panelů. Do 30 panelů mezi Prahou a Kroměříží chce investovat kolem tří miliard korun. Nejvytíženější dopravní tepnu v zemi nyní lemují pouze tři informační panely v každém směru.

Záchranářům se podle Topolánka podařilo zprovoznit dálnici D1, v níž uvízlo několik tisíc lidí, v rekordně krátkém čase. Poděkoval i hejtmanovi kraje Vysočina Miloši Vystrčilovi (ODS) za včasnou reakci a pomoc posádkám postižených vozů. Při sérii nehod havarovala ve čtvrtek poblíž Humpolce více než stovka aut. Vrtulníky odvezly 30 zraněných. Šest z nich je podle zdravotníků zraněno těžce, dva z nich bojují v brněnské fakultní nemocnici o život. Škody se podle odhadů pohybují v řádech desítek milionů korun.

Premiér kromě slibu dalších investic do silnic a dálnic apeloval i na zodpovědnost řidičů, kteří podle něj na D1 často překračují povolenou rychlost a neberou přitom ohledy na stav vozovky. „I proto vláda v rámci zvyšování bezpečnosti silničního provozu věnuje větší pozornost kampaním, které upozorňují na důsledky bezohledné jízdy,“ uvedl premiér.

Sám Topolánek byl nedávno terčem kritiky za to, když jeho vůz při cestě z Prahy na zápas českých tenistů v Brně po D1 překročil povolenou rychlost a zhruba dvousetkilometrovou vzdálenost mezi oběma městy urazil za hodinu a dvacet minut. Premiér se hájil tím, že jízda po relativně prázdné dálnici byla bezpečná, navíc na překročení rychlosti má jeho ochranka právo. Omluvil se jen za to, že výstražný maják na jeho autě nebyl zapnutý po celou dobu jízdy.

Vydáno pod