Policie zatkla komplice „lupiče století“ Františka Procházky

Praha - Policie minulý týden zatkla komplice Františka Procházky, pachatele krádeže století. Po Procházkovi, který z agentury, ve které pracoval jako strážný, loni v prosinci údajně zcizil zhruba 560 milionů korun, kriminalisté stále pátrají. Poškozená firma vypsala odměnu dva miliony eur (asi 52 milionů korun).

„Je to výsledek dlouhodobého pátrání,“ komentoval úspěch policie ministr vnitra Ivan Langer. Policie ale tají, jak a na základě čeho komplice zadržela. Prozradit nechce ani, zda je zadržená osoba muž nebo žena.

Krádež, která zřejmě nemá v české historii obdoby, se stala v žižkovském areálu agentury G4S. V sobotu 1. prosince 2007 kolem 09:00 hod. tam podle policie vjel Procházkův vůz, který řídil neznámý člověk, a zloděj už na něj čekal i s ukradenými penězi.

Pracovníci firmy krádež odhalili až následující den. Kolem poledne podali trestní oznámení. Po ozbrojeném Procházkovi, který v G4S pracoval jako strážný, vyhlásila policie celostátní pátrání. Po telefonickém tipu hledaly v hloubětínské ubytovně desítky policistů, ale bez výsledku.

Jméno společnosti G4S se dnes objevilo i v souvislosti s jinými loupežnými přepadeními. Policisté dnes dopadli tři muže, obviněné z opakovaného přepadení vozů bezpečnostních agentur. Jednou z poškozených byla i G4S.

Pachatele většiny velkých loupeží 21. století policie nedopadla

Policii se daří objasnit čím dál menší procento případů majetkové trestné činnosti. Zatímco v roce 2005 jich bylo objasněno 21,6 procent, v každém následujícím roce o procento méně. Neobjasněné zůstaly i největší české krádeže 21. století. Ve dvou případech, krádeže 77  a 30 milionů, je pátrání bezvýsledné. V případě krádeže 153 milionů, která je „na druhém místě“ po loupeži století, byl případ odložen.