Kolejnice u Dolních Počernic byla prý naříznutá

Praha - Kolejnici u Dolních Počernic v Praze, kde dnes vykolejila souprava Pendolina, někdo nařízl. Průjezd vlaku pak pravděpodobně způsobil, že kolej praskla. Řekl to mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Drážní inspekce však vyjádření Českých drah popírá. Mluvčí Jan Kučera řekl, že žádné informace o naříznutí koleje nemá. "Zatím víme, že na kolejnici je lom," uvedl Kučera.

„Na patce koleje byl nalezen opracovaný řez,“ řekl Kubala. „Celá kolejnice poputuje do výzkumného ústavu, kde bude podrobně prozkoumána,“ dodal.

Na místo nehody dorazili také policejní pyrotechnici, aby vyloučili přítomnost výbušniny. Podle Kučery zatím žádné výbušné látky nenalezli, kolejnici však budou nadále zkoumat.

Rychlovlak Pendolino vykolejil nedaleko Dolních Počernic dnes před polednem. Nikdo nebyl zraněn, škoda na vlaku činí podle Drážní inspekce 25 milionů korun. Havárie se stala poté, co strojvůdce zatáhl za rychlobrzdu, když ucítil zespodu vlaku silný náraz. Mimo koleje se dostalo všech šest vagonů soupravy, která jela v tu chvíli velmi pomalu.

Do Ostravy se 150 cestujících dostalo náhradními spoji. Po cestě je doprovázela vlaková četa, která jim pomáhala při přestupech a se zavazadly.

Soupravu bude nehodový vlak podle Kubaly dostávat zpět na koleje pravděpodobně celou noc.

Vydáno pod