Policie nemá důkazy o tom, že by se Randák podílel na schůzce kancléře Weigla se Šloufem

Praha - Policie nemá důkazy o tom, že by se bývalý šéf rozvědky Karel Randák angažoval při schůzce prezidentova kancléře Weigla s lobbistou Šloufem. Podle dnešního Práva je výsledek vyšetřování v rozporu s tím, co o kauze tvrdil premiér Mirek Topolánek, podle něhož se Karel Randák a mluvčí bývalého ministra spravedlnosti Petr Dimun angažovali v kauze úniku videozáznamu schůzky Jiřího Weigla a Miroslava Šloufa, kteří se sešli těsně před prezidentskou volbou. Mluvilo se o tom, že mohli domlouvat podporu opozice pro Václava Klause.

„Nic se neprokázalo. Pokud by to byla pravda, tak by šlo nejspíš o trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji, ale důkazy chybí,“ řekl Právu zdroj z bezpečnostních složek obeznámený s šetřením. Topolánek si ale za svým tvrzením nadále stojí, uvádí deník. Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták se podle Práva odmítl k výsledkům vyšetřování vyjádřit. „Můžeme pouze potvrdit, že jsme šetření ukončili a jeho výsledky jsme předali státnímu zastupitelství,“ řekl.

Zprávy o nahrávce se v médiích objevily v průběhu únorové prezidentské volby. V tisku i mezi politiky se spekulovalo, že Weigl mohl se Šloufem jednat o tom, jak získat hlasy pro prezidentského kandidáta ODS Václava Klause v ČSSD. Její lídři totiž prosazovali Klausova rivala Jana Švejnara. Weigl a Šlouf to ale popřeli. Randák a Dimun zase popřeli, že by se angažovali v úniku videozáznamu.

Randák závěry policistů uvítal, ale jeho očištění nemusí být podle Práva definitivní. Státní zástupce se totiž chce ještě obrátit na civilní kontrarozvědku, aby poskytla své poznatky o kauze, píše Právo.

Vydáno pod