První zájemci o klenoty přišli na Hrad už v půl třetí ráno

Praha - Zhruba od půl třetí ráno čekali první lidé na otevření výstavy symbolů české státnosti - korunovačních klenotů. Před 08:00 stály před branami Jižních zahrad Pražského hradu již stovky lidí, fronta se táhla téměř po celých Starých zámeckých schodech. V osm hodin se otevřely Jižní zahrady a za doprovodu Hradní stráže lidé šli až k Býčímu schodišti, kde čekají na devátou hodinu, kdy se expozice otevře.

Mnozí se na sychravé počasí důsledně připravili; kromě teplého oblečení nezapomněli ani na svačinu, deku a termosku s horkým nápojem. Jednou z prvních byla i pětapadesátiletá žena z Moravy. „Přišla jsem ve 03:30 a byla jsem druhá, paní před námi tady spala. Klenoty jsem viděla už jako dítě a těším se na jejich sílu a setkání s nimi,“ uvedla. Po několikáté zhlédne český národní poklad i jednašedesátiletá důchodkyně ze Smíchova, jak dnes uvedla, podívat se na něj jde už potřetí. Mezi dospělými stojí i děti. „Nejvíc se těším na korunu, musel jsem brzo vstávat, ale vůbec mi to nevadilo,“ dodal šestiletý Ondra, který přijel se svou babičkou z Modřan.

Výstava se původně měla otevírat v devět hodin. Správě Pražského hradu se to povedlo dokonce o 15 minut dřív.

Korunovační klenoty mohli lidé vidět naposledy před pěti lety. Kdy se tato možnost bude znovu opakovat, se v tuto chvíli neví. Jistotou ale zůstává, že o tom rozhodne opět prezident.

Letošní výstava trvá ode dneška do 29. dubna a je výjimečná tím, že po 50 letech návštěvníci uvidí klenoty přímo ve Vladislavském sále, kde se kdysi konaly holdovací sněmy i korunovační hostiny.

Výstava bude přístupná do 17:00, přibližně po 11:00 však zaměstnanci Hradu uzavřou bránu do zahrad a expozici zhlédnou jen ti, kteří v nich už budou čekat. Pro návštěvníky jsou připraveny i mobilní toalety, občerstvení a informační panely o klenotech a jejich historii. Děti navíc dostávají zdarma tematické skládačky. Pořadatelé dnes očekávají tisíce lidí.