Zájem o práci v armádě klesá, bojeschopnost zatím ohrožena není

Praha - Česká armáda se poprvé ve své novodobé profesionální historii potýká s nedostatkem zájemců o práci. Ještě v roce 2005, kdy byla povinná vojenská služba zrušena, se do armády hlásilo 17 tisíc lidí. Loni to už bylo o celých deset tisíc mužů a žen méně. Vedení armády proto láká náborovou kampaní a připravuje nové benefity.

Hlavní příčinou klesajícího zájmu veřejnosti o práci v armádě je podle plukovníka Pavla Rybáka, který stojí v čele armádního ředitelství personální podpory, růst ekonomiky a životní úroveň české společnosti. Ve chvíli, kdy se reálné mzdy v armádě a soukromých firmách srovnají, zájem o práci v armádě standardně poklesá.

Armáda má navíc velký zájem o manuální profese, které vykonávají lidé často s výučním listem nebo maturitou na školách technického směru. Atraktivita těchto oborů ale není právě vysoká. V boji o nové členy musí armáda také soupeřit s policií, která nabízí podobné platové ohodnocení, láká reklamními kampaněmi a navíc oproti armádě nabízí práci takřka v místě bydliště.

Zvýšení zájmu veřejnosti o službu v armádě chtějí ozbrojené složky vyvolat kampaní Flek pro tebe. Dále chce vedení armády lákat potenciální vojáky na kariérové kurzy, zvyšování jejich ceny na trhu práce v případě odchodu do civilu a na získání nebo rozšíření řidičského průkazu.

Zatím je podle Pavla Rybáka armáda dobře naplněna a nehrozí, že by Česko nedostálo všem svým povinnostem a závazkům. Stejně tak se pokles zájemců o práci nepromítl do snižování náročnosti přijímacích kritérií. Naopak v souvislosti s účastí na zahraničních misích se psychologické i fyzické testy zpřísnily.