Na regulačních poplatcích zaplatili Češi už přes miliardu korun

Praha - Za první čtvrtletí se na regulačních poplatcích u lékaře a v nemocnicích vybralo 1,32 miliardy korun. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek uvedl, že získané prostředky půjdou na podporu finančně náročné péče. Zástupci nemocnic, zdravotních pojišťoven a lékárníků se na setkání s ministrem shodli, že regulační poplatky svou regulační funkci splňují na výbornou a že by se mělo v jejich vybírání pokračovat. Méně nadšení jsou ale doktoři z ostatních Julínkových reformních změn ve zdravotnictví.

Méně pacientů, méně receptů

Zkušenosti lékařů ukazují, že se od zavedení poplatků snížila průměrná doba hospitalizace. Lidé si také dobře rozmýšlejí, zda se mají vypravit do ordinace praktického lékaře, a ti pak mají více času na ty, kteří jejich péči potřebují více. „Není to ale tak, že by lidé přestali navštěvovat lékaře, rozmyslí si jen frekvenci návštěv,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Také počet receptů, které lékárníci vydali, se snížil. Medikamenty do třiceti korun si Češi čím dál častěji kupují sami, a pro recept vůbec nechodí.

Cikrt: Čísla si ještě sednou, ale rozjezd je nadějný

Účinnost poplatků se měla původně vyhodnocovat po uplynutí půlroku, koaliční partneři se ale dohodli na dřívějším termínu. Výsledky by mělo ministerstvo zdravotnictví zveřejnit do konce dubna, předběžné vyhodnocení ale již dalo k dispozici:

Úhrady veřejného zdravotního pojištění poklesly o 1,75 mld. Pojišťovny ušetřily více než 2,5 mld., které věnovaly na léčbu těžce nemocných. Snížil se i počet vydaných receptů (o 40 procent), návštěvy u praktických lékařů a na ambulancích (o 28 procent), u zubařů (o 8 procent). Téměř o padesát procent poklesla návštěvnost pohotovosti.

„Čísla si ještě sednou,“ nepropadá přílišnému optimismu s výsledků Cikrt, „ale rozjezd je tak nadějný, že si myslím, že konečné výsledky budou lepší než naše původní odhady.“

Poplatky pro všechny? Děkujeme, ne…

I přesto, že se ministerstvo s lékaři shoduje, že poplatky fungují, diskuse o jejich případné změně mezi koaličními partnery trvá.

V rámci koaličních jednání žádají lidovci osvobození od poplatků pro některé skupiny obyvatelstva, především děti a seniory. Michaela Šojdrová samostatně podala návrh na zrušení poplatků pro novorozence, který ale dnes stáhla. Cikrt její jednání označil za vstřícný krok, který umožňuje další diskusi.

Změny požadují také zelení. Jejich poslankyně Olga Zubová prosazuje, aby lidé platili 30 korun za recept, ne za položku na receptu. Poplatky by odpustila mladým lidem do osmnácti let.

Zda a k jaké změně v jejich systému dojde, se zdravotnická komise koaličních expertů zatím neshodla. Po prostudování aktuálních údajů o dopadech poplatků by se zákonodárci měli znovu sejít 15. května.