Policie šetří nákup padělaných oděvů pro zaměstnance Lesů ČR

Praha - Lesy ČR zřejmě vědomě nakoupily padělky značkových oděvů pro zaměstnance. Policie je zabavila a trestně stíhá výrobce - majitele firmy JOKO - móda z Kamenice nad Lipou Josefa Kohouta. Podle vyšetřovatele nesměl vyrobit a prodat Lesům oděvy patentově chráněné pro cizí firmu.

Zabavení majetku ředitelství státních Lesů nepamatuje. Policie před časem zabavila 1400 kusů oděvů, které podnik nakoupil pro své zaměstnance. Podle kriminalistů byly padělkem zboží Silvajagd a Lesům je nezákonně prodala firma JOKO - móda z Kamenice nad Lipou.

Vyšetřovatel případu Martin Šimsa tvrdí: „Všechny tyto výrobky jsou snadno zaměnitelné s výrobky chráněnými průmyslovými vzory.“ Podle Jaroslava Pospíšila, majitele chráněných vzorů Silvajagd Brno, ale ti, co objednávali zboží museli vědět, že se jedná o padělky. Pospíšil také míní, že plán obchodu byl propracovaný a úmyslný. Určitou roli podle něj navíc sehrály úplatky a vydírání.

Lesy odběr zboží u Silvajagdu prudce snížily. Oděvy objednaly u JOKO - módy. Ta dříve pro Silvajagd jako subdodavatel šila. Stovky, možná tisíce kusů pak prodala Lesům oklikou, bez vědomí a souhlasu Silvajagdu a pod jeho značkou jako padělek. Vzory a značku má ale Silvajagd chráněné. Majitele JOKO - módy Jiřího Pospíšila teď kvůli porušování práv k ochranné známce stíhá policie. Spolumajitel firmy Josef Kohout se ale brání: „Ty vzory jsme vyráběli dřív a já jsem netušil, že pan Pospíšil si na ty vzory, které od nás kupoval, udělal chráněný vzor.”

Padělky zboží odhadem za víc než dva milióny korun koupil pro státní Lesy právě vedoucí odboru ekonomiky práce Jiří Pospíšil, tehdy podřízený personálního ředitele, generála Vladímíra Sovy. Majitel chráněných vzorů Silvajagd Brno Jaroslav Pospíšil škodu odhaduje na víc než 10 milionů korun. Šetření celého případu chce policie uzavřít do konce srpna.