Političtí vězni vyzvali potiky k boji proti komunismu

Praha - Bývalí političtí vězni se dnes sešli k oslavám 1. máje na pražském Žofíně. Celé setkání se neslo v duchu vzpomínek na ty, kteří nepřežili nelidské podmínky v lágrech a vězeních za dob komunistické totality. Členové Konfederace politických vězňů (KPV) ale také vyzvali politiky k totálnímu antikomunismu.

„Je pouze jeden komunismus nereformovatelný a totalitářský a je pouze jeden antikomunismus zásadní a totální,“ zdůraznil Leo Žídek z politické komise KPV. Upozornil na to, že nebezpečí návratu komunismu k moci není ani téměř po dvaceti letech od jeho pádu stále ještě zažehnáno.

Připomenout si ty, kteří nepřežili komunistické věznění a mučení, si přišlo asi 500 bývalých politických vězňů a jejich rodinných příslušníků. Za jejich statečnost jim na Žofíně poděkovalo i několik politiků - mezi nimi ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a pražský primátor Pavel Bém (ODS). Pozadu nezůstali ani další dva koaliční partneři. Za křesťanské demokraty se setkání zúčastnil předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda, Stranu zelených reprezentovala její místopředsedkyně Dana Kuchtová.

Kritické reakce a pískot si vysloužil postoj sociálních demokratů, kteří se akce nezúčastnili. Omluvit se snažili tím, že mají již dlouho dopředu plánované oslavy prvního májového dne na jiných místech České republiky.

Na setkání politických vězňů navázal happening občanského sdružení Dekomunizace. Jeho členové připravili na Žofíně malou tiskárnu, ve které v odpoledních hodinách tiskli trička s nápisem „Nechci mít na triku další totalitu!“, která mají lidem připomenout nebezpečí autoritativních režimů. Grafický návrh vzešel ze stejnojmenné soutěže. Ve veřejném hlasování letos zvítězil návrh, kterému dominuje rudý pionýrský šátek. Mezi návrhy od profesionálních designérů porota vybrala triko s rudým nápisem „totalita“. Na písmenech pozorný divák nalezne postavičky oběšenců.