Vadné držení těla způsobuje i nevhodný nábytek ve školách

Praha - Stále častěji se lékaři setkávají s bolestí zad u dětí. Vadné držení těla se objevuje už u předškoláků, nejvíc případů ale přibývá hlavně v mladším školním věku. Děti mají mít lavice, které odpovídají jejich postavám. Školy ale často nemají peníze na jejich nákup.

Za vadné držení těla může hlavně sedavý způsob života, málo pohybu, ale i nevyhovující školní nábytek. Děti přitom může čekat trvalé postižení páteře, změny růstu nebo chronické bolesti. „Může docházet k přetěžování pohybového aparátu, nejčastěji páteře, ale i jiných kloubů a svalů,“ upozorňuje Tomáš Trč z ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Motole.

Vadné držení těla má přitom více než třetina sedmiletých dětí. V jedenácti a patnácti letech jejich počet ještě vzrůstá. „Dítě neustále roste, svaly stále dohánějí růst kostí, které rostou rychleji a dětský organismus se hůře adaptuje na dlouhodobou zátěž,“ vysvětluje Jana Kratěnová ze Státního zdravotního ústavu.

Každý malý školák má proto mít správně vysokou židličku a lavici. Pro školy je to ale problém, na odpovídající nábytek pro všechny děti nemají peníze. Podle ředitelky pražské základní školy Jarmily Holé vyjde jedna třída asi na 70.000 korun. „Teď nám chybí lavice asi do deseti tříd, plus některé pracovny, takže chybí milion až milion a půl,“ dodává Holá.

Každý žák by měl správně mít vlastní lavici, přesně podle jeho výšky. Ve školách jsou ale i třídy, kde se žáci střídají, nábytek je tu ale nastálo. Vyhláška ministerstva zdravotnictví přitom nařizuje, aby všechny školy měly správný nábytek do konce letošního roku. Hlavní hygienik Michal Vít ale negarantuje, že bude vyhláška stoprocentně splněna. Podle něj bude možnost požádat o prodloužení termínu k vybavení tříd. Michal Vít říká, že se bude kontrolovat vhodný nábytek. V případě vážných nedostatků požádají úřady o nápravu, pokuty však zatím nehrozí.