Poslanci ČSSD se vydali navštívit Greenpeace na radarové kótě

Míšov (Plzeňsko) - Dva středočeští poslanci ČSSD, příbramský starosta Josef Řihák a předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček, se dnes v poledne vydali do vojenského prostoru Brdy navštívit aktivisty hnutí Greenpeace. Ti od pondělí blokují kótu 718, na které by měl v budoucnu vyrůst radar protivzdušné ochrany.

„Jako poslanci budeme rozhodovat o umístění radaru, chceme se proto přímo na místě přesvědčit o podmínkách, v jakých aktivisté pobývají, a zároveň jim vyjádřit podporu,“ řekl Hamáček novinářům. Hamáček ale neměl od újezdního úřadu povolení ke vstupu do prostoru. Řihák jako starosta nedaleké Příbrami má k dispozici dlouhodobé povolení.

Vojenská policie proto upozornila Hamáčka i novináře, že se vstupem do vojenského prostoru dopouštějí přestupku. „Jsem připraven nést následky, pokud mi někdo vyměří pokutu, tak ji zaplatím, ale myslím, si, že společenská nebezpečnost mého jednání je mizivá,“ řekl Hamáček.

S návštěvou tábora aktivistů byli poslanci spokojeni. „Jsem velice rád, že se někdo ještě pere za názor, že tady americký radar nechceme. V ničem nás neochrání,“ řekl Řihák. Od začátku patří k jeho odpůrcům, obává se mimo jiné toho, že poškodí životní prostředí včetně zdrojů pitné vody.

Greenpeace je na nenápadném vršku v lesích už šestý den. Staví zde asi patnáctimetrový dřevěný most, který prý má, na rozdíl od radaru, lidi spojovat. Na plošinách v korunách tří stromů jsou tři aktivisté, okolo kóty jsou rozvěšeny fotografie lidí, kteří se zapojili do fotoblokády, ve které visí fotografie lidí, kteří si nepřejí v Brdech radar.

Prostor stále hlídá vojenská policie. Blokuje hlavní vjezdové cesty. Lidi, kteří do prostoru vstoupí, policisté kontrolují. Pokud nemají povolení, hrozí každému za spáchaný přestupek až třítisícová pokuta.

„Dnes nás je tady asi 15 aktivistů, od rána za námi ale chodila řada návštěv z okolí, z Prahy i z Plzně, takže v některých chvílích tady bylo až kolem 30 lidí,“ uvedl vedoucí kampaně aktivistů Jan Freidinger. Celkem je prý na kótě navštívilo do stovky příznivců. Vojenská policie to ale popírá.