Mozková mrtvice postihne každoročně až 30 tisíc Čechů

Praha - Mrtvice je po infarktu a zhoubných nádorech nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Zabije zhruba šestnáct tisíc lidí a další končí s trvalými následky. Podle lékařů Češi stále neumějí rozpoznat její příznaky a nedostanou se proto do nemocnice včas. V Česku není podle neurologů dostatečný počet speciálních léčebných zařízení.

Oproti evropskému průměru umírá v Česku na iktus dvakrát tolik lidí. Přesto dosud chybí centra na jeho léčbu. Do roku 2010 má proto vzniknout síť pokrývající celou republiku. Tak aby byla akutní péči dostupná do 180 minut, tedy do kritické doby od prvních příznaků, kdy je potřeba lékařský zákrok.

„Pacient to pozná podle toho, že došlo k náhlé změně zraku a náhlé změně pohybu jedné končetiny,“ popsal projevy mozkové mrtvice primář neurologického oddělení ÚVN Praha Jaroslav Elis.

Pozor by si podle lékařů měli dát lidé s vysokým krevním tlakem, nadváhou nebo cukrovkou. U žen je rizikovým faktorem souběžné užívání antikoncepčních pilulek a kouření.

Cévní mozková onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí a invalidity. Postihují vyšší věkové skupiny, ale stále častěji taky mladé lidi. Z 30 tisíc Čechů, kteří každoročně utrpí cévní mozkovou příhodu, až jedna třetina na následky tohoto onemocnění umírá a u další třetiny dochází k trvalým následkům.

Při mrtvici odumírají mozkové buňky a každá minuta hraje velkou roli. Na jednotku intenzivní péče se přitom podaří dostat jen pětině pacientů.