Pět obchodních řetězců čeká správní řízení kvůli „falešným“ sýrům

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájí správní řízení s pěti obchodními řetězci, u kterých odhalila nedostatky při prodeji náhražek mléčných výrobků. Jde o produkty, při jejichž výrobě byla mléčná složka nahrazena rostlinným tukem. Jména řetězců zatím inspekce nezveřejnila. Všem ale už uložila opatření, aby zboží nabízely v souladu s předpisy.

Obchodníci v regálech s pravými sýry nabízeli i taveniny a plátky vyrobené z rostlinných tuků. Chybovali v tom, že náhražky nebyly dostatečně označené. „Mohl vzniknout dojem u spotřebitele, že jde o mléčné výrobky,“ vysvětluje mluvčí inspekce Martina Šmídová. Na nedostatečné odlišení od skutečných sýrů upozornilo už počátkem dubna Sdružení obrany spotřebitelů. Nedostatky zjistilo například v hypermarketech Hypernova, Tesco či supermarketech Billa.

Mluvčí sdružení Ivana Picková potvrzuje, že laik většinou náhražku nepozná ani po přečtení složení výrobku, protože „neví, že rostlinný tuk nemá v sýru co dělat“. Zákazník se nemůže orientovat ani podle ceny, protože ta nijak odlišná není. Přitom lze podle Pickové předpokládat, že náklady na výrobu náhražkových produktů jsou výrazně nižší než při výrobě pravých sýrů, při které se používá mléko a mléčný tuk, tedy drahé suroviny.

Inspekce řetězcům nařídila, aby byly uvedené výrobky nabízeny k prodeji v souladu s předpisy. Tři z nich už uložená opatření splnily, jedna společnost požádala o prodloužení termínu a jeden řetězec opatření v první stanovené lhůtě nesplnil.

„V našich prodejnách jsou již alternativní mlékárenské výrobky označeny na regálu vedle cenovky upozorněním, že se jedná o alternativu k mlékárenskému výrobku,“ potvrdil mluvčí společnosti Ahold Libor Kytýr. Řetězec připravuje také změnu označení regálu, který místo názvu „sýry“ ponese označení „mlékárenské výrobky“.

Náhražky se ovšem nepoužívají jen při výrobě sýrů, ale  také například čokolády nebo masných výrobků.

Supermarket
Zdroj: ČT24