Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Praha - Školské odbory dnes vyhlásily stávkovou pohotovost. Odboráři nevylučují, že uspořádají vícedenní stávku. Rozhodnout by měly do 14 dnů. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka by to však nemělo být v tomto školním roce. S ministrem školství Ondřejem Liškou chtějí odboráři dále jednat o platech zaměstnanců škol. Liška včera oznámil, že platy učitelů v letošním roce posílí půlmiliardovou finanční injekcí. Další čtyři miliardy by měli dostat v příštím roce. Odbory považují ale letošní navýšení za nedostatečné, požadovaly tři miliardy.

„Je to krok, otázka je, jak moc vstřícný,“ komentoval včerejší Liškův příslib v Dobrém ránu předseda Odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík. Podle něj totiž slíbené navýšení znamená pro jednotlivce vyšší příjem řádově o stokoruny, propady díky inflaci jdou ale do tisíců. Ještě hůř než učitelé jsou na tom podle Dobšíka nepedagogičtí pracovníci s velmi nízkými platy.

Náměstek ministra školství Jindřich Kitzberger v Dobrém ránu odmítl možnost, že by se ještě letos nějaké peníze na navyšování platů učitelů našly. „Žádné další rezervy už školství nemá,“ řekl Kitzberger. Půl miliardy slíbené ministrem Liškou považuje za úspěch. Liška podle něj vyjednal maximum a případné protesty odborářů považuje za netaktické, nicméně zakázat je nemůžeme, dodal.

Odbory se stávkou zatím počkají

O dalším postupu chtějí odbory rozhodnout do 14 dnů po jednání s ministrem školství a odboráři z krajů.

S ministrem si chtějí vyjasnit reálnou výši přírůstku platů. V krajích budou zjišťovat, zda jsou učitelé s navýšením spokojeni, podle toho se rozhodne o případné stávce. Ujasnit si také chtějí, zda se má navýšení týkat pouze učitelů, nebo všech pracovníků ve školství. Pokud by šlo jen o pedagogy, byla by to nepřijatelná diskriminace ostatních, míní.

Podle jejich propočtů bude znamenat půl miliardy celkový nárůst mezd oproti loňsku o 3,5 procenta. Na výplatních páskách se projeví nárůstem o 130 korun. Peníze jsou navíc určeny jen na nenárokové složky platu, o jejich přidělení rozhodnou tedy ředitelé škol. Ministerstvo školství však tvrdí, že nárůst bude vyšší, odhaduje ho zhruba na pět procent.

Meziroční inflace v lednu vzrostla na 7,5 procenta. V březnu se však
zpomalila na 7,1 procenta. ČNB zatím odhaduje letošní růst inflace na 4,1 procenta, ministerstvo financí předpovídá růst 4,9 procenta.