Vrchní soud udělil soudkyni Špánkové důtku, soudce Merkuna zprostil viny

Praha - Pražský vrchní soud dnes udělil důtku státní zástupkyni Blance Špánkové z Plzně za to, že ve čtyřech případech protahovala řízení. Jejího kolegu Roberta Merkuna kárný senát zprostil viny. Návrh na kárné řízení na žalobce podala jejich nadřízená - plzeňská okresní státní zástupkyně Antonie Zelená.

Vrchní soud projednával žalobu již podruhé. Poprvé dospěl k závěru, že se žalobci neprovinili. Nejvyšší soud však v únoru jeho rozhodnutí zrušil a vrátil věc k novému projednání. Podle předsedy senátu Jiřího Lněničky sice další dokazování nepřineslo žádný zvrat, vrchní soud však musel přihlédnout k rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož se Špánková v jednom případě provinila průtahy v řízení. Další její tři případy byly podle Lněničky obdobné.

Podle Zelené protahoval Merkun v minulém roce dva případy, v jednom z nich prý také rozhodl jinak, než mu okresní státní zástupkyně nařídila. Kárný senát uznal, že žalobce opravdu porušil své povinnosti, podle Lněničky ale jeho jednání nedosáhlo potřebné míry nebezpečnosti, aby ho mohl uznat jako kárné provinění.

Špánkové vytýkala Zelená průtahy v pěti kauzách. Státní zástupkyně svou vinu částečně uznala. „Moje nečinnost však neměla dopad na průběh případů,“ dodala.

V listopadu při prvním projednávání kárné žaloby dospěl soud k názoru, že se státní zástupci neprovinili. Ve všech případech podle něj došlo k určitým průtahům, nebyly však nijak výrazné nebo neměly na případy žádný dopad.

Průtahy v řízení, kvůli nimž je kritizována česká justice, jsou hlavními důvody kárných žalob na soudce a státní zástupce. Nejvyšší soud se ročně zabývá asi 15 obdobnými případy. Kárné řízení může skončit srážkami z platu nebo odvoláním z funkce.