Na mosteckém sídlišti vypadlo z okna v sedmém patře čtyřleté dítě

Most - Dnes odpoledne vypadl z balkónu jednoho z domů na mosteckém sídlišti Chánov čtyřletý chlapec. Podle mluvčí mostecké policie Aleny Bartošové jsou jeho zranění po pádu ze sedmého patra,vážná. Sanitka převezla dítě do mostecké nemocnice, odkud ho vrtulník přepravil na specializované pracoviště do nemocnice v Praze-Motole. Její mluvčí Eva Jurinová sdělila, že hoch leží na jednotce ARO a je ve vážném ohrožení života. Policisté zjišťují, jak dítě spadlo a zda jsou za nehodu zodpovědní rodiče. Matka, která je v pokročilém stádiu těhotenství, byla kvůli šoku také převezena do nemocnice.

Nehody, při kterých spadnou děti z velké výšky, se u nás i v cizině stávají a okolnosti, které takovou nehodu zaviní, jsou různé. Pětiletý chlapec z Mnichovic u Prahy vypadl z okna, když sledoval novoroční ohňostroj. Po pádu ze čtyř metrů byl při vědomí, ale krvácel z ucha. Byl převezen do nemocnice a později se uzdravil.

Tříletému chlapci, který spadl z druhého patra činžovního domu v Krnově na Bruntálsku, se nic nestalo. Měl štěstí, že pod okny byla hromada suti. I chlapec, který v Ostravě-Zábřehu vypadl ze třetího patra, vyvázl bez zranění. Po pádu se dokonce mohl sám pohybovat. Policisté zjistili, že dítě v pokoji ubytovny nechala matka, která pak tvrdila, že si jen odskočila na nákup.

Tragické následky měl případ, který se loni v červnu stal v pražské motolské nemocnici, kde se po pádu z okna zabil dvanáctiletý chlapec. Chlapec se zřítil z třicetimetrové výšky a zdravotníci mu už nedokázali pomoci. Hoch byl se svou matkou v nemocnici navštívit čtyřletou sestru. Policie případ vyšetřovala jako sebevraždu.

Podle lékařů je obecně možné, že člověk při souhře šťastných náhod může pád z výšky několika metrů přežít bez větších zdravotních následků. U dětí hraje výraznou roli i drobná tělesná konstrukce a jejich nízká hmotnost.

Nehody, u kterých se takto zraní děti, vyšetřuje policie a rodiče mohou být trestně stíháni. Například v roce 2004 kriminalisté obvinili rodiče devítiměsíčního kojence, který vypadl z balkonu v prvním patře panelového domu v Ostravě-Zábřehu. Chlapec pád přežil. Podle kriminalistů ale nehodu zavinili rodiče svou nepozorností. Čtyřiadvacetiletý pár proto obvinili z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Vydáno pod