Novela zákona o shromažďování chce pro radnice více možností zasáhnout

Plzeň/Praha - Na stolech poslanců by se v nejbližších týdnech měl objevit návrh novely zákona o shromažďování. Předložit ho chtějí poslanci a senátoři ODS za Plzeňský kraj. Chtějí tak dosáhnout toho, aby radnice mohla bránit akcím s jinými záměry než ohlášenými. Podnětem pro plzeňské politiky byl březnový pochod neonacistů městem.

„Návrh zákona mají nyní na stole naši experti. Mírně ho upravíme. Nechci předjímat, ale zdá se nám vcelku dobrý,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s tím, že úprava bude trvat spíše v řádu týdnů než dnů. Poté ji chce předložit parlamentu jako poslanec za Plzeňský kraj, nikoliv jako člen vlády. Shromažďovací zákon je totiž v gesci ministerstva vnitra,nikoli v jeho rezortu.

Návrh, jehož autorem je plzeňský primátor Pavel Rödl spolu s právníky, prosazuje, aby se prodloužila třídenní lhůta, do které musí úřad o akci rozhodnout. Chce také, aby obec mohla akci zakázat nejdéle pět dnů před konáním, pokud se po uplynutí lhůty na vyjádření dozví závažné skutečnosti, jako například ohrožení zdraví, majetku a veřejného pořádku, nebo že měla akce rasový podtext. Nyní mohou obce shromáždění zakázat pouze pokud je při něm porušován zákon.