U Krajského úřadu v Liberci hořelo auto a bouchla tlaková láhev

Liberec - Dnes odpoledne začalo na stavbě, nedaleko Krajského úřadu v Liberci, hořet nákladní auto AVIA. Jedna láhev vybuchla. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková řekla, že nehodu zavinila buďto nešťastná náhoda nebo nedbalost. Událost se obešla bez zranění. Hmotná škoda byla vyčíslena na 250 000 korun.

„Při zapálení hořáku svářecí soupravy šlehl plamen zpět, začaly hořet hadice a následně se roztrhla láhev,“ dodala. Požár zničil celé nákladní auto. Na budově úřadu nejsou větší škody. Létající střepiny zapálily jen střechu výměníku, která je osázena okrasnými dřevinami. „Na autě bylo několik kanystrů s benzinem. Hasiči ochlazovali rozpálené tlakové lahve,“ popsala Michalíčková.

Úředníci, kteří mají okna kanceláří směrem k parkovišti, museli kvůli hrozbě dalšího výbuchu na 20 minut opustit svá pracoviště. „Nikomu ze zaměstnanců úřadu se kromě leknutí nic nestalo,“ doplnil mluvčí úřadu Jiří Langer.

V Náchodské ulici vedle krajského úřadu pracuje firma na rozšíření silnice k budoucímu obchodnímu centru Forum. Letos v březnu tam při zemních pracích prasklo vodovodní potrubí a zhruba 5000 lidí zůstalo na osm hodin bez vody. Prudký proud vody vyhloubil po havárii ve svahu dvoumetrové koryto. Voda s bahnem pronikla i na parkoviště a do garáží a sklepů krajského úřadu. Zaplavila několik aut. „Liberecký kraj uplatňuje škodu ve výši 25 000 korun za zahradnické práce a 29 000 korun za vyčištění záchytné jímky. Navíc škoda na zaplavených vozidlech dosáhla 27 000 korun,“ vypočítal mluvčí s tím, že krajský úřad bude tentokrát zřejmě uplatňovat nárok na odškodnění poničené střechy výměníku.