Spory vrchlabské nemocnice s VZP má řešit Antimonopolní úřad i EU

Vrchlabí - Soukromá česko-německá nemocnice ve Vrchlabí a Všeobecná zdravotní pojišťovna se nedohodly na podmínkách rámcové smlouvy, společně ji proto znovu nepodepíšou. Pojišťovna tak bude od června proplácet pouze náklady za neodkladnou péči. VZP tvrdí, že z podpisu smlouvy sešlo kvůli nesmyslným požadavkům druhé strany. Podle ředitele zařízení Vladimíra Drymla se ale pojišťovna mstí za to, že nemocnice odmítá vybírat regulační poplatky za děti. Nemocnice zároveň podá podnět Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a komisařce Evropské unie pro zdravotnictví.

„Nemocnice odsuzuje chování VZP, která se snaží zneužít svého dominantního postavení, vydírat nemocnici a prosazovat politické zájmy ministra Julínka,“ uvedl Dryml.

Pokud bude chtít mít pacient od června jistotu, že za ošetření nezaplatí, bude muset zřejmě vyhledat jiné zařízení, domnívá se ředitel vrchlabské nemocnice a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Dryml. Zároveň klientům doporučuje, aby změnili pojišťovnu.

Nemocnice, která nevybírá poplatky…

VZP zahájila s vrchlabskou nemocnicí v polovině května správní řízení kvůli regulačním poplatkům, které soukromé zdravotnické zařízení odmítá vybírat od všech pacientů do osmnácti let věku. Nemocnici hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. Dryml takový postup považuje za pochybný a chce se proti němu hájit u soudu.

Ministerstvo zdravotnictví již dříve prohlásilo, že postup Všeobecné zdravotní pojišťovny schvaluje. Úřad Drymla ostře kritizoval a označil jeho postoj k poplatkům za politický boj, do kterého zatahuje pacienty. Ředitel vrchlabské nemocnice totiž chce za ČSSD kandidovat do Senátu i do krajského zastupitelstva.